Очаквайте задръстени магистрали, предупреди Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма

„Очакваме около 280 000 пътувания за 24 май. Само времето да е хубаво. Ще видите задръстени магистрали”. Това прогнозира в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

„За 3 дни за 24 май около 250 къщи за гости паднаха от търсачките, което означава купени. Това означава, че хората ще пътуват”, обясни още Драганов.

„Нищо не може да помрачи светлото бъдеще на българския туризъм”, заяви той относно отварянето на границите и възможността българският летовник за избере Гърция.

Бизнесът и държавата помагат на малките и средни предприятия по иновативен начин

„Миналата година имаме над 20 милиона пътувания на българи в България. В Гърция отиват около 650 000. Почти толкова гърци идват в България”, обясни Драганов. По думите му хората, които почиват в Гърция лятото, почиват в България за Великден или Гергьовден.

„Имаме толкова много пътувания в България. По 1 май 40 000 автомобили бяха засечени от МВР на бариерата да не напускат София”, смята още Драганов. Освен това хотелите в страната работят. „В търсачките има обявени 6120 хотела, които работят в момента в България”, каза експертът.

По време на извънредното положение има най-сериозен спад. По думите му през март са осъществени около 50% от плануваните пътувания.

Драганов оцени като много добра идеята за платформата „Преоткрий България ”.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.