Това стана ясно от брифинг в Министерския съвет

На брифинг в Министерския съвет беше представен съвместен продукт между бизнеса в България – международни компании и по-малки български и държавата. Стана ясно, че по иновативен начин ще се помогне на малкия и средния бизнес в страната, на  производителите на храни, както и на хотелите, и ресторантите у нас.

Беше представена онлайн резервационна система „Преоткрий България”, в която всички хотели и ресторанти ще могат да публикуват своите оферти за лятна ваканция, резервации за ресторанти, платформата стартира в началото на юни.

Георги Пирински от „Метро България” съобщи, че много компании участват в коалиция в полза на българското общество. „Целта е да направим сигурен продукт за българския потребител на услуга, както и за чужденците впоследствие. Ние трябва да представим пакета така на нашите клиенти, които изберат платформата, резервирайки нощувка и вечеря, да избират да отидат на сигурно място от гледна точка на чистота, хигиена, гарантиране на социалната дистанция. Втора точка от тази програма е да върнем българските храни в менютата на ресторантите, задължително условие се явява за хотели и ресторанти да предлагат български храни и ястия, произведени от продукти, предоставени от български предприятия и фермери, включително малки фермери”, допълни той. 

Министърът на икономиката Емил Караниколов посочи, че тази година ще се разчита предимно на вътрешен туризъм и на потребителите, които са от България. „Целта е следната – най-много да спечели потребителят, но ние да помогнем и на секторите, които в момента изпитват изключителна трудност”, каза още Караниколов.

В брифинга участие взе и министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя заяви, че се работи в посока насърчаване на вътрешния туризъм. „Предвижда се платформата „Преоткрий България” да стартира на 1 юни. Вярвам, че когато системата заработи голяма част от сектора ще се възползва от нея. Направена е, за да подпомогне българския туризъм, бизнеса и потребителите”, обясни още тя. 

 

 

От страна на Министерството на земеделието Десислава Танева посочи, че има подкрепа за платформата „Преоткрий България”. „Радвам се, че можем да намерим много допирни точки между бизнеса и държавата”, каза тя. Допълни още, че гарантира, че в България има достатъчното качествени продукти по държавен стандарт и свежа продукция, за да задоволи вътрешното потребление.

Целия брифинг гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.