"За" гласуваха 107 народни предствители

Депутатите приеха на първо четене предложението на ГЕРБ и "Обединени патриотите" за намаляване на ДДС за заведенията и книгите на 9%. "За" гласуваха 107 народни представители, 68 се въздържаха, а един гласува против. Депутатите обаче отхвърлиха предложенията за по-ниска ставка за детските храни, лекарствата и спортните зали.

Дебатите преминаха в отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов и председателя на Бюджетната комисия Менда Стоянова. Двамата многократно изразиха несъгласието си с данъчните промени.

Какво ДДС ни трябва, за да се справим с кризата?

А основният спор в пленарната зала беше дали намаляването на ДДС е най-добрата мярка за подпомагане на пострадалите сектори. По-ниското ДДС обаче ще е със срок – до края на следващата година. Именно защото било антикризисна мярка. Освен това се вдига и минималния осигурителен праг за тези икономически дейности. 9% ще е ставката и за книгите и учебниците. А днешните дебати минаха с по-малко конкретика и повече политически изказвания.

Вместо по същество, дебатите започнаха с питане от левицата защо Владислав Горанов не е в залата. Липсваше също председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

„Поискахме министърът на финансите да дойде, още не е тук, надяваме се да не е подал оставка”, заяви Филип Попов от БСП.

„Няма премиер, няма министър на финансите, няма председател на бюджетна комисия, няма изказващи се.  момента министър-председателят в Перник се возят с джипа”, коментира Георги Свиленски от БСП.

„За съжаление не може да присъства, защото има предварително поети ангажименти, осигурил е присъствието на зам.-министър Велков”, обясни председателят на НС Цвета Караянчева.

Оказа се, че ангажиментът на Горанов е инспекция на водопровода на Перник с премиера Борисов. През това време основният спор в пленарната зала беше дали е необходимо на хотелиери и ресторантьори да се помогне с намаляване на ДДС-то.

МФ: При 9% ДДС за ресторантьорите, 24% - за останалите и по-висок данък печалба

„Нали имате икономически план да подпомагате тези сектори, защо в тях мярката 60/40 не се превърне 100/0, 80/0, вместо да предприемате мерки, които били първо политически, после временни, после изсветляване на икономиката”, заяви Драгомир Стойнев от БСП.

„Всички, които искаме да спасим българския туризъм и българската икономика, трябва да подкрепи тази мярка”, заяви Александър Иванов от ГЕРБ.

 

 

А между приемането на новите ставки БСП и ГЕРБ намериха време и да се погрижат за хигиената в парламента. Така накрая бяха приети единствено предложените от ГЕРБ и Патриотите промени. А те нямало да доведат до актуализация на бюджета, защото не били внесени от Министерския съвет.

От Българската асоциация на заведенията подкрепиха промените и определиха като некоретни твърденията, че намаляването на ДДС-то ще доведе до загуби от 150 млн. лв . за бюджета.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.