Тази скорост би позволила на потребителите да изтеглят 1000 HD филма за една секунда

Изследователите в Австралия постигнаха световен рекорд по скорост в интернет от 44,2 терабита в секунда, което би позволило на потребителите да изтеглят 1000 HD филма за една секунда, предаде БГНЕС.

МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ ЗА 5G МРЕЖАТА: Вреди ли на нашето здраве?

Екип от университетите Monash, Swinburne и RMIT използва оптичен чип с микро-гребен, съдържащ стотици инфрачервени лазери, за да прехвърля данни през съществуващата комуникационна инфраструктура в Мелбърн.

Най-високата търговска скорост на интернет навсякъде по света в момента е в Сингапур, където средната скорост на изтегляне е 197,3 мегабита в секунда (mbps). В Австралия средната скорост на изтегляне е 43,4 mbps - 1 милион пъти по-бавна от скоростта, постигната в последния тест.

Кои са технологиите, които ще променят света през 2020 година?

"В момента има малко глобална надпревара, за да се изведе тази технология на търговски етап, тъй като микро-гребена в сърцето й е полезен в наистина широк спектър от съществуващи технологии", казва д-р Бил Коркоран от университета Monash пред британския вестник „Индипендънт“.

„Предполагам, че бихме могли да видим устройства като нашето, достъпни за изследователски лаборатории след две до три години, и първоначална търговска употреба след около пет години", добави той.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.