Часовете на кардиолозите са запълнени за 20 дни напред

Вече има смъртни случаи при тежки заболявания, неглижирани заради коронавируса. Пред NOVA националният консултант по кардиология заяви, че заради страха от зараза, много пациенти са пропуснали дори задължителните си прегледи. А кардиолозите у нас запълниха часовете за прегледи за близо месец напред.

Възстановяват трансплантациите на органи

Оказва се, че в много голяма степен пациентите с кардиологични проблеми не са дошли до болницата заради карантината. Лекарите пък признаха, че много от случаите са били спешни, но ги е спрял страхът. В резултат часовете за преглед са запълнени за 20 дни напред.

Бомба със закъснител. Така описва ситуацията в момента проф. Иво Петров, който призна, че след като беше дадена зелена светлина за прием на пациенти с планови интервенции, работата е скочила двойно. Затова и го намираме на работа през уикенда, в почивния му ден.

Без задължително лечение в болница за пациенти с COVID-19 над 60 г.

"Ние се натъкнахме на пациенти, които за съжаление, изчаквайки да мине проблемът, бяха починали вкъщи и това се отрази доста болезнено дори и на нас", сподели той.

Кардиолозите са категорични – част от тези хора е можело да бъдат спасени, ако са потърсили лекарска помощ навреме.

"Около 30% от нашите пациенти не посмяха да дойдат нито за контролни прегледи, които са важни, нито за тип лечение, което също е важно", обясни проф. Петров.

Как повлия COVID-19 на посещенията в болниците?

Според последният анализ на „Индекс на болниците” приблизително 30% по-малко българи с кардиологични заболявания са потърсили лекарска помощ. Здравните икономисти са категорични, че рестартът на здравната система ще рефлектираи върху бюджета. Големи сътресения обаче не се очакват.

Според лекарите пък, негативният ефект от временното спиране на диагностиката и плановите интервенции тепърва ще дава своето негативно отражение. Според кардиолозите при бъдеща пандемия трябва да се помисли за вариант, в който пациентите да имат пълен достъп до болниците, в които се лекуват.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.