Премиерът поздрави всички учители, просветители и българи по случаи Деня на славянската писменост и култура

108 деца от околностите на Велинград ще имат ново училище през 2021 година. Сградата е в напреднала фаза на строеж, а днес беше инспектирана лично от премиера Бойко Борисов. Освен за днешния празник той и финансовият министър говориха и за намаления ДДС за книги.

 

Петокласничката Арифе от велинградското село Бирково мечтае да стане акушерка. Засега любимите й предмети са български език и история. „Днес е 24 май и искам да кажа на всички ученици повече да учат, да творят и да са повече смели, въпреки всичко. За мен няма нищо трудно. Само който има желение може да постигне всичко“, казва тя.

В класната стая на Арифе мебелите са овехтели, а сградата на основното училище "Петър Берон" е многократно ремонтирана, но само козметично.

„Тя ни е необходима, защото 30 години нашите ученици мечтаят за нея“, заяви Радослав Чолаков - директор на ОУ "Петър Берон".

В училището в Бирково сега учат 108 деца. В новата сграда, която се строи на метри от старот школо, образование ще получават 250 възпитаници.

 

 

Премиерът Бойко Борисов, ресорният министър Карсимир Вълчев, както и колегата му от финансовото ведомство Владислав Горанов лично инспектираха строителните работи и дори се включиха в инициативата за аплодисменти за преподавателите

Борисов отрече категорично да има напрежение между него и Владислав Горанов по темата "намаляване на ДДС". „Аз нямам колебания в това. Когато Менда Стоянова и Горанов ми казват, че това е грешка, аз им казах - да, мога да поема тази политическа грешка до края на 2021 година, намаляваме го на книгите. Единственото, което съм чул от Горанов е: "Не ме карай да съм усмихнат и да казвам, че се радвам за твоето решение", заяви Борисов.

 

 

„Рисковете пред нас ще бъдат напред все повече дебати за други сектори  по отношение на данъка за добавената стойност. А най-големият риск е, че ако загубим голяма част от данъка върху добавената стойност, неминуемо ще трябва да опрем до други видове облагания, тоест до преките данъци“, каза Владислав Горанов.

Засега идеята за вдигане на данъците не се е коментирала. Ако се стигне дотам, тя ще залегне в бюджета за следващата година, уточни Владислав Горанов.

 

По-рано през деня премиерът инспектира ремонта на стария път между Пловдив и Пазарджик при Мало Конаре.

 

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.