Отговорът дава главният редактор на технологичния портал kaldata.com Светлин Желев

„5G технологията ще промени много неща. Това ще е мрежата, която ще позволи много неща, които сме виждали само във филмите, да започнат да се случват. В по-близко бъдеще тя ще позволи на хората по-бързо използване на ресурсите, които има и в момента. Голяма част от хората предпочитат да гледат телевизия на онлайн платформи. 5G ще режи тези проблеми“. Това обясни в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините“ Светлин Желев, главен редактор на технологичния портал kaldata.com.

Постигнаха световен рекорд по скорост в интернет

Той обясни, че антените за новата технология са по-малки по размер от тези за 4G. Тя ще засегне първо пътища и магистрали, за да се предоставят различни услуги на потребителите. Ще засегне и градовете. Ще се появят т.нар. „умни градове“, каза още Желев и допълни, че на места ще е необходимо да има повече антени за 5G. По думите му вълните, които те ще разпространяват, могат да бъдат прекъснати дори от човешката кожа. 

МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ ЗА 5G МРЕЖАТА: Вреди ли на нашето здраве?

Специалистът обясни, че честотите, на които ще работи 5G мрежата, всъщност се използват от повече от 30 години за разпространение на ефирна телевизия.  

Целия разговор гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.