Редица страни в Европа облекчават наложените мерки

Живот след карантината. Редица страни в Европа минават към следващ етап в облекчаване на мерките и постепенно се връщат към нормалния живот. На все повече места отварят кафенета, паркове и плажове. Най-известните туристически дестинации се готвят да посрещнат първите летовници, но при нови мерки.

РЕСТАРТ НА ТУРИЗМА: Редица европейски държави с нов план за летния сезон

Чаша ароматно кафе и обяд на открито. След повече от два месеца гърците отново могат да излязат в кафенетата и ресторантите на припек под майското слънце.

След месеци прекъсване потеглиха и първите фериботи към островите. Пътниците трябва да спазват разстояние от метър и половина, ако не са от едно семейство, а билетите за тази седмица са продадени предварително. От днес трябва да стане ясно и колко ще струва „сянката” за туристите по плажовете.

Магията на гръцките острови (ГАЛЕРИЯ)

През последните дни курортните и ваканционни селища по морските брегове на Турция като Кушадасъ, Бодрум и Измир преливат от местни летовници. Само в Кушадасъ през последните 24 часа са пристигнали около 72 000 частни автомобила. Пътуването извън Истанбул, Анкара и другите големи градове, където е в сила поредната 4-дневна забрана за излизане от къщи, става само със специално разрешение. След Рамазан байрам се очаква поетапно и контролирано да бъдат отваряни хотелите, плажовете и ресторантите за местните туристи, но отново при спазване на сроги правила.

Венеция отново приема туристи

Перлата на Ботуша – Венеция, вече приема първите си туристи след карантината. Италия ще отвори границите си за Европейския съюз на 3-ти юни, а забраната за пътувания между регионите на страната пада ден по-рано. От седмица в Италия са отворени баровете, ресторантите и салоните за красота. След дълго прекъсване музеите, културните обекти и фитнесите също отвориха врати.

Места, които може да потънат в бъдеще (ГАЛЕРИЯ)

В Мадрид и Барселона от днес хората се радват отново на парковете и кафенетата за първи път от 10 седмици - период, през който в Испания бяха в сила едни от най-строгите мерки за социално дистанциране в света. В други испански области, по-леко засегнати от пандемията, местните вече могат да отидат на плаж и да се изкъпят в морето. Испанците обаче се връщат предпазливо към стария си живот.

Испания започва да приема чуждестранни туристи от юли

Страната ще приема чуждестранни туристи от юли. При строги мерки вече могат да отворят плажовете и басейните в Балеарските и Канарските острови, както и в голяма част от южната автономна област Андалусия.

От вчера Унгария частично отваря южната си граница – тази със Сърбия. Постепенно към стария ритъм на живот се връщат и германците.

Най-добрите дестинации за почивка в Южна Европа (ГАЛЕРИЯ)

Места, на които е вечно лято (ГАЛЕРИЯ)

Пленяващата красота на Каталуния (ГАЛЕРИЯ)

Рим - вечният град с вечната красота (ГАЛЕРИЯ)

КРАСОТА И ИСТОРИЯ: Най-старите градове в света (ГАЛЕРИЯ)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.