Властите предупреждават, че при тежки нарушения, детските заведения ще бъдат затваряни

Здравната инспекция започна засилени проверки в детските градини в цялата страна за това дали се спазват противоепидемичните мерки. Властите предупреждават, че при тежки нарушения, детските заведения ще бъдат затваряни.

В Пловдив проверките започнаха още рано сутринта, когато в градините приемат първите деца за деня. Нарушения не бяха констатирани, но експертите предупреждават, че санкциите могат да бъдат сериозни.

14% от децата, посещаващи градини в София, са отишли в първия ден от отварянето им

„Мерките са съобразени със заповедта на министъра на здравеопазването и създадената противоепидемична обстановка. Създаден е пропускателен режим, децата минават през един вход. Медицинската сестра мери температурата им“. Това коментира инспектор Людмила Пинтиева.

 

 

„Прави се и дезинфекция. Играчките, които не могат да се дезинфекцират, са скрити. Килимите също са изнесени от стаите, за да се почистват по-лесно помещенията“, каза още тя.

„Децата все още са малко. Не можем да кажем, че са се върнали масово. Около 80 деца има в  градината при списъчен състав 350“, каза директорът на детска градина „Червената шапчица“ Тинка Бодурова.

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.