Това заяви вицепремиерът за NOVA

По повод задържането на Красимир Живков вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че зам.-министър, който има проблеми със закона, не може да изпълнява пълноценно задълженията си. Кадровите промени обаче били единствено в правомощията на премиера.

Дончев определи арестите, които се случват в екоминистерството тази година, като „пречистване”. И припомни, че практиката на ГЕРБ била да се махат техни кадри, които имат проблеми със закона. Затова и не очаквал Красимир Живков да остане на поста си.

„Волята е на премиера. Той освобождава и той назначава заместник-министрите. Аз не съм негов говорител, но ако питате личното ми мнение – обвинен заместник-министър не би могъл да изпълнява задълженията си. В политиката, ако по отношение на даден политически представител, особено заемащ висш държавен пост, се появи някакво съмнение, това означава, че той е с намалена мощност да си изпълнява задълженията, към него няма доверие“, каза Горанов.

Другата седмица се очаква намаляването на ДДС –то на 9% за ресторанти и книги да бъде прието на второ четене в парламента. Темата обаче остава спорна сред управляващите. Вицепремиерът Дончев продължава да е против намаляването на ставката. Срещу намаленото ДДС в тези два сектора са и Менда Стоянова и Владислав Горанов.

АФЕРАТА С БОКЛУКА: Откриха снимка с имена на убити и големи суми, излезе и името на Божков

„Защото е доказано в годините назад, че това нещо работи. А има и такава максима – ако нещо работи не го пипай“, каза още Дончев.

А за това дали би се стигнало до раздяла с Владислав Горанов заради разногласията, Дончев заяви следното: „Не мисля. Освен това защо си мислите, че процесът на вземане на решения винаги предполага тотална хармония и единомислие? Ние много често спорим. В спора се ражда истината“.

Удължиха ареста на зам.-министър Живков и останалите задържани

Вицепремиерът смята и че е необходимо прецизиране на идеята за държавни бензиностанции. Чрез нея можело да се подобри инфаструктурата за зареждане на електромобили.

„Първо, ако на всеки подобен пункт има място, където може да се зарежда електромобил и ако държавата реши да инвестира в бензиностанции, в пунктове за продажба на дребно, в пунктове, където няма такива. Има територии в България, където гъстотата на бензиностанциите е много малка. И хората имат проблеми със зареждането на качествено гориво“, заключи вицепремиерът.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.