Астронавтите ще останат на МКС за около 3-4 месеца

Екипажът на космическия кораб, собственост на SpaceX Crew Dragon влезе в Международната космическа станция, НАСА излъчва на живо събитието, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БГНЕС.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

След приключване на изравняването на налягането във въздушния блок, командирът на МКС Крис Касиди отвори въздушния блок, след това люкът на кораба беше отворен и екипажът започна да се придвижва към входа на станцията. Бенкен напусна пръв Crew Dragon, следван от командира на кораба Хърли.

Трима българи са част от екипа, работил за успешното изстрелване на ракетата на SpaceX (ВИДЕО+СНИМКИ)

Астронавтите ще останат на МКС за около 3-4 месеца. Все още не е определена датата на завръщането им на Земята.

Подходът към МКС започна около два часа преди скачването. Екипажът на космическия кораб тества системата за ръчно управление на кораба в последния етап от подхода му към Международната космическа станция (МКС). Възможностите за ръчно управление на кораба бяха тествани в момента, когато корабът беше на 220 метра директно пред свързващото съоръжение на станцията. Самото скачване, извършено в 10:16 ч. по времето на Източното крайбрежие на САЩ (по-рано от предвиденото 10:29), се извърши автоматично.

По време на 19-часовия полет до МКС астронавтите са имали осемчасов сън. В 04:45 ч. централно гринуичко време Центърът за управление на полети ги събуди и в 08:27 започна процесът на скачване със станцията.

ИСТОРИЧЕСКА МИСИЯ НА ЖИВО: SpaceX и НАСА изстреляха Dragon с двама астронавти в орбита (ВИДЕО+СНИМКИ)

Изстрелването на ракетата-носител Falcon 9 с кораб Crew Dragon беше успешно извършено в събота от мястото за изстрелване в Кейп Канаверал (Флорида). Миналата сряда изстрелването беше отменено 17 минути преди прогнозираното време поради неблагоприятните метеорологични условия в района на космодрума.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.