Специалистът препоръча на хората да се въздържат на този етап от пътуване до Марс

 „Това, което Илън Мъск направи с Dragon, е пътят на бъдещата космонавтика. Той е отваря първоначално чрез партньорство между държавата и частните компании. След това трябва да има по-сериозни крачки за това частните компании да укрепнат и да имат космодруми и да изстрелват космически мисии”. Това коментира в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” доц. Алексей Стоев от Института за космически изследвания към БАН.

Капсулата на SpaceX с двама американски астронавти на борда се скачи с МКС (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите му туризмът ще бъде едно малко перо от космическата индустрия. „В орбитата около Земята летят изключително голям брой спътници, които обслужват цивилизацията във всички сфери – от далекосъобщенията, дистанционно изследване на Земята и други. Освен това в орбитата ще бъдат базирани тези космически платформи, които ще акумулират в себе си средства и енергия за бъдещи космически мисии до Луната, Марс и по-нататък”, коментира доц. Стоев.

Трима българи са част от екипа, работил за успешното изстрелване на ракетата на SpaceX (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той препоръча на хората да се въздържат на този етап от пътуване до Марс.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.