В последните 24 часа човечеството направи огромна крачка към бъдещето и отвори нова глава в космическата история

Космическият кораб Crew Dragon на SpaceX с астронавти Дъглас Хърли и Робърт Бенкен на борда успешно се скачи с Международната космическа станция в 17.16 часа българско време. Скачването се излъчи на живо на уебсайта на Националното управление по аеронавтика и изследване на космическо пространство (НАСА). 

В последните 24 часа човечеството направи огромна крачка към бъдещето и отвори нова глава в космическата история. Снощи, точно в 22 часа и 22 минути българско време, космическият кораб Dragon на SpaceX излетя успешно на първата частна мисия с екипаж на борда.   

Подходът към МКС започна около два часа преди скачването. Екипажът на космическия кораб тества системата за ръчно управление на кораба в последния етап от подхода му към Международната космическа станция (МКС). Възможностите за ръчно управление на кораба бяха тествани в момента, когато корабът беше на 220 метра директно пред свързващото съоръжение на станцията.

Двама българи са част от екипа, работил за успешното изстрелване на ракетата на SpaceX (СНИМКИ)

 

 

По време на 19-часовия полет до МКС астронавтите са имали осемчасов сън. В 04:45 ч. централно гринуичко време Центърът за управление на полети ги събуди и в 08:27 започна процесът на скачване със станцията.

Преди дни първото изстрелване на ракетата беше отложено 17 минути преди старта, заради лошо време. 

Мисията е определяна като историческа, тъй като през последните 9 години американските астронавти летят до Станцията с руски кораби след спирането на програмата със совалките на НАСА. С тази мисия за първи път в историята частна компания изпрати хора в Космоса.

“Мисля, че това, за което става дума днес, е че възражда мечтата за космоса - и да въодушевяваме хората за бъдещето", каза Илън Мъск.

"Нашата страна е благословена с безгранични запаси от талант, сила и решителност. Същият дух на американска непоколебимост, който ни изпрати в космоса ще надделее над болестта на Земята – така че тя никога повече да не се случва. Нищо, дори и самата гравитация – не може да задържи Америка долу или да върне Америка обратно", заяви президентът Тръмп.

 

 

Това е първата управляема мисия на космическата компания на Илън Мъск. Съединените щати не са извеждали астронавти в орбита от своя територия от 8 юли 2011-та, когато програмата за космически совалки беше спряна.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.