Причината е, че са регистрирани като търговски дружества

Много частни детски градини в София не са обект на проверки от Регионалната здравна инспекция. От там обясниха за NOVA,че това се случва, защото те са регистрирани като търговски дружества с нестопанска цел и не се водят от обществено значение.

Въпреки че от РЗИ не са задължени да ги проверяват, факт е, че много тези места сами се опитват да спазват правилата. Те са алтернатива за семействата, чиито деца не успяха да се класират за държавна ясла и градина в София.

В регистъра на Министерството на образованието за настоящата учебна година са вписани 78 действащи частни детски градини. Действащите частни ясли в София, вписани в регистъра на Регионалната здравна инспекция, са 12.

А заради недостига на места само преди дни от общината заговориха, че започват разговори със строители. Идеята е да се осигуряват помещения и за детски заведения във всички големи новостроящи се сгради.

Проверка на NOVA показа, че такива вече съществуват, но обектите в сградите трудно могат да се регистрират като частна ясла или детска градина, защото не покриват критериите за нужна квадратура.

Повече вижте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.