Случаят е прецедент за страната ни

Възможно ли е в затворите да има и невинни? Всеки попаднал зад решетките казва, че не е виновен. Владимир Илиев е различен от всички „невинни“, които изтърпяват присъди в затворите на страната ни. Най-малкото за това, защото други са признали, че са извършили жестокото престъпление, за което едноръкият музикант е осъден и е в затвора в Троян 8 години. Това е прецедент за страната ни.

След като се запозна с материалите по делото, главният прокурор поиска делото да бъде възобновено и Владимир да бъде оневинен. А търновските прокурори, които дълго време не искаха да признаят, че са сбъркали, най-накрая се съобразиха с постановлението на висшестоящата прокуратура. Кой е Владимир Илиев и как се стига дотук?

Да загубиш ръката си, а след това и свободата си. Да лежиш 8 години в затвора за убийство, за което няма доказателства, че  си извършил. И въпреки всичко да не губиш вяра, че истината един ден ще излезе наяве. Това е историята на 42-годишния Владимир Илиев от търновското село Куцина.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Полицаи от другата страна на закона

След две години домашен арест и повече от 6 години затвор, той е на път да бъде оневинен.

Всичко започва на 1 ноември 2010  г. Късно вечерта  54-годишният приятел на Владимир-Йордан Йорданов под прякор „Лудия“  е намерен мъртъв в локва кръв пред дома му. Починал е заради тежки травми по главата и тялото след удари с тъп предмет.

Цялата полиция е на крак. Задържани са 15 души. Сред тях и едноръкият музикант Владимир. Часове след като е задържан, той  разбира, че е в ареста заради Йордан „Лудия".

Месец преди убийството Владимир дал пари назаем на Йордан. Част от тях той му върнал.

„Дадох му 150 лева да си поправи съединителя на колата. Той беше седнал и каза: „Гледай“. Показа ръката и каза:„Настръхнах за жеста, който ми правиш". И „Лудия" ме целуваше по ръцете", казва Владимир Илиев в интервю от затвора в Троян.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Полицаи от другата страна на закона II част (ВИДЕО)

„При първоначалния оглед  в дрехите на убития  са открити пари. Т.е ако Владимир Илиев е искал да убие и е убил фактически пострадалия за връщането на тази сума, е щял да си я вземе”, смята адвокат Лили Матева.

В ареста Владимир е разпитван няколко часа.  

„И аз си казах, че ще кажа, че сме се сбили, за да ме остави на мира. И му казах: „Да, сбихме се“. Това обаче изобщо не е така, аз бях на съвсем друго място", разказва Владимир.

 

 

„Аз се съгласявам, само и само да ме оставят на мира. Аз пак не знам какво е станало. И казвам, ще се видя вечерта с „Лудия", няма проблем, ще се разберем“, допълва той. По-късно той  се отрича от това признание и казва, че му е изтръгнато под натиск от разследващите в Полски Тръмбеш.

„Владимир е бил привлечен като обвиняем в 21.50. Протоколът е започнал в 21.55 минути и е завършил в 22.00 часа. Сами  разбирате, че за 5 минути, няма как който  и да е средноинтелигентен или високоинтелигентен човек, поставен в такава екстремна ситуация да бъде обвинен в едно от най-тежките престъпления, предвидени в наказателния кодекс“, категорична  е адвокат Матева.

Всички обаче бързат да обявят убийството за разплетено, а случаят за приключен.

Според прокуратурата във Велико Търново Илиев, макар и с ампутирана ръка, пребил до смърт  Даньо „Лудия", въпреки че в експертизата е посочено: „убийство с ръце”.  По време на разследването оръдието  на убийството не е открито, а  ДНК-експертизата от кръвта по дрехите на Владимир се оказва от петел. 

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Уволниха Данчо Катаджията

След разпити на свидетели и няколко експертизи Окръжният съд във Велико Търново обявява, че Илиев е невинен.  Следва обаче протест на прокуратурата.  През 2013 г. Върховният касационен съд  потвърждава 12-годишната присъда, постановена от Апелативния съд във Велико Търново. Той трябва да плати също 240 000 лева на близките на убития.

В края на 2018 г. обаче следват нови разкрития на двама търновски криминалисти и  справедливостта е на път да възтържествува. Полицията и прокуратурата проявяват интерес, защото Владимир пуска поредната си жалба до тогавашния окръжен прокурор на Велико Търново Емил Денев. 

Идват и подозренията, че  до убийството в Куцина се е стигнало заради любовен триъгълник. Съпругата на убития Йорданов – Мария, тайно имала връзка с англичанина Малкълм Райс Шейн, който накупил няколко къщи в района.

Полицаите  решават да проверят версията на Владимир, още повече, че някои факти, пренебрегнати в началото на разследването, се набиват на очи. А Мария и Малкълм са разпитани пред полиграф.

Няколко месеца след погребението на Йорданов, Мария и Малкълм заживяват заедно. Към днешна дата имат две деца. С тях живее и синът на Мария от брака й с убития Йордан.

Осем години по-късно вдовицата на Даньо „Лудия" и новият й  съпруг Малкълм са изправени пред детектор на лъжата. Пръв не издържа британецът и прави пълни самопризнания, че е извършил убийството. Пред полиграфа и Мария признава, че е съучастник в престъплението.

Няколко дни след направените самопризнания Мария и Шейн обаче се отричат от тях и разследването зацикля, а случаят обявен за приключен. До появата на екипа на NOVA.

По телефона вдовицата отрече да е виновна.В момента тя и новият й съпруг Малкълм Райс са в Англия заедно със сина на Мария от брака й с Йордан и останалите две деца.

Докато излежава 12-годишната присъда за убийство, Владимир Илиев има възможност няколко пъти да кандидатства за предсрочно освобождаване.

„Не искам да излизам предсрочно. Аз искам да изляза невинен. Знаят ги кои са направили убийството. Да върнат делото и да ме пуснат. Те да си оправят бакиите. Виновните  хора ги имат - да си ги съдят, да ги правят, каквото искат. Пожелавам на Майкъл и на Мария в най-скоро време да се запознаят с член 116. Те ще го разберат кой е”, споделя още Владимир Илиев.

Според адвокат Димитър Марковски има дълбок резон в неговото поведение, защото основанието  той да бъде пуснат предсрочно има отношение към труда, че се е поправил и възпитал.

През юли миналата година Върховната касационна прокуратура отмени постановленията на великотърновските апелативни и окръжни прокурори, които  отказаха да се направи искане за възобновяване на наказателното производство против Илиев. 

„Допусната е една брутална съдебна грешка с него. Извършителите на престъплението свободно си се разкарват“, категоричен  е адвокат Марковски.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Проверяват как се харчи субсидията на ПП „Възраждане”

През годините Владимир Илиев е сезирал всички институции в страната ни. Заради отказа от направените първоначално признания Окръжната прокуратура във Велико Търново в лицето на окръжния прокурор Христо Христов отказваше да възобнови делото  досега.

Владимир Илиев и екипът на NOVA сезираха Главния прокурор Иван Гешев и резултатът не закъсня. Главна прокуратура прие постановлението на ВКП и постанови на  окръжния прокурор на Велико Търново да изготви искане за възобновяване на делото срещу Владимир Илиев.

Имаме уверението на окръжния прокурор на Велико Търново –Христо Христов, че искането за възобновяване на делото срещу Владимир Илиев ще бъде внесено в най-кратък срок за разглеждане пред Върховния касационен съд. Сега остава и в най-кратък срок да бъдат прекъснато и наказанието, което Владимир изтърпява 8 поредна година в затвора в Троян.

Случаят е прецедент за страната ни. Според криминалния психолог Тодор Тодоров убийството е разкрито и трябва да бъде доказано.

„За да бъде доказано, трябва разследващите органи да свършат определен обем работа, постепенно, методично и целенасочено, за да може всичко това да бъде използвано в съдебна зала“, казва Тодор Тодоров.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си