Така те ще могат да участват по-пълноценно в дигиталното обучение

Държавата отпуска един милион лева за таблети и лаптопи за деца в риск. Устройствата ще са за ученици от 1-ви до 12-ти клас, настанени в социални домове. Така децата ще могат да участват по-пълноценно в дигиталното обучение.

Въпреки че учебната година е към края си, онлайн обучението ще продължи да съществува в случаи на грипни ваканции или при нова вълна на пандемията от коронавирус.

За стотици деца от институции или в неравностойно положение обаче такъв учебен процес е затруднен заради липса на компютър. До 15-ти юли общините ще могат да кандидатстват за закупуване както на таблети и лаптопи, така и на рутери, принтери и дори интернет услуги.

8-годишно момиченце от Колумбия продава свои картини, за да си купи компютър

С първите си лични таблети вече се сдобиха деца, лишени от родителски грижи във Видин, Враца и Монтана. Средствата за тях са дарение от учените на БАН. Подаръци получиха и младежите, настанени в Дома от семеен тип в Мездра.

 „Показаха ни неща, които са хубави и ни зарадваха. Това ще ми помогне повече за образованието докато сме на онлайн обучение”, каза едно от децата.

„Имахме лаптопи, но не бяха достатъчно. Децата са учащи в момента, 24 часа са тук, така че ще ни влязат в употреба”, посочи Полина Александрова.

Дистанционното обучение без нужния брой онлайн устройства за всички деца от Дома е било предизвикателство, казват и учителите.

„В момента цялото ни образование минава чрез електронната платформа и за да не изчакват децата евентуално да се освободи компютър, за да заемат своето място в учебния процес, те в момента ще могат да го направят чрез своите таблети”, коментира Ивелина Драганова.

Занималните за ученици - на ръба на фалита

С дарението от Академията на науките са закупени 157 таблета, а частен дарител е осигурил парите за още 100 други. За да могат обаче всички деца в нужда да имат свои устройства, от социалното министерство отпускат допълнителни средства в размер на един милион лева. 

„Решихме да създадем програма, която да даде възможност на общините до 15-ти юли да кандидатстват с проекти в размер до 36 000 лева и да закупят компютри, да заплатят интернет на територията на всички социални услуги на територията на техните общини”, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

От даренията ще могат да се възползват и деца от социално слаби семейства, както и такива със специални образователни потребности.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.