Коментар по темата на социолога д-р Димитър Ганев

„В последните месеци БСП изпадна в проблемна ситуация. Те се изгубиха от дневния ред. Вътрешнопартийните борби, за избора на нов председател, отнемат от времето им. Това, което наблюдаваме в последните дни е опит БСП да се върне в мача. Този терен им е удобен, защото когато те се позиционират като алтернатива – печелят.” Това заяви в студиото на предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” социологът д-р Димитър Ганев.

Той добави, че в последните месеци Кирил Добрев е успял да обедини цялата опозиция на Корнелия Нинова зад себе си. Сред редовните членове на партията Нинова би имала по-голяма подкрепа, но не така стоят нещата при евентуален конгрес, обяснява специалистът.

„Важно е да се отбележи, че Нинова и Добрев бяха съюзници, което означава ,че той държи и част от хората, които подкрепят сегашното ръководство на партията”, казва Ганев.

Според социологът от изключително значение е кого ще припознае ГЕРБ за свой опонент. „Важно е кой ще говори с Борисов за бъдещето на страната ни”.

Той коментира и другите нови проекти, които се обсъждат в общественото пространство. „За алтернатива на това управление се борят множество обекти, но най-сериозните от тях са БСП и партията на Слави Трифонов. Дадени са заявки и от Мая Манолова и Цветан Цветанов. Тепърва предстои да видим, какъв потенциал имат те двамата и кои ще са лицата на проектите им”, коментира Ганев.

Социологът коментира и заявката от страна на Васил Божков.

„Факт е, че в последните седмици г-н Божков създаде няколко новини и формира дневния ред в обществото. Въпросът е дали тези негови инициативи имат някаква легитимност. Все пак, това е фигура с нарушена репутация”, обясни той.

Повече по темата гледайте във видеото

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.