За това сигнализираха зрители на NOVA

Прием в болница - само срещу направен тест за коронавирус. Зрители на NOVA сигнализираха, че е трябвало да се изследват за своя сметка, за да получат медицинска грижа.

Разпространението на COVID -19 стана повод някои болници в страната да въведат отрицателния тест за коронавирус като задължително условие за прием. Проблемът в случая е, че пациентите са тези, които трябва да платят изследването, независимо дали става въпрос за раждане или химиотерапия. Въпреки принципната позиция на здравното министерство, че платения тест не трябва да се превръща в условие за хоспитализация, лечение или консултация със специалист - тази практика продължава.

54 излекувани от коронавирус за 24 часа у нас

Димитър е сред хилядите българи, които водят битка с рака. Терапията му обаче е под въпрос, защото в онкоцентъра, в който се лекува, му изискали бърз тест за коронавирус.

„Казаха ми, че трябва да си заплатя сумата и да ми направят тест. В противен случай няма химиотерапия”, казва той.

Така за първи път от 8 месеца насам онкоболният мъж е принуден да пропусне химиотерапия. „Нямам финансова възможност и не мога да заплатя тази сума, тъй като болничният ми е 200 лв. – с тези пари аз трябва да живея. Отговорът беше - вземете назаем, иначе няма”, коментира още той.

От Комплексния онкологичния център във Велико Търново аргументират изискването си с разпореждане от  по-високо ниво. 

„Има писмо от министъра, че всички пациенти, които постъпват за оперативно лечение и онкологични пациенти трябва да бъдат тествани с бърз тест или снимка на бял дроб. Ние трябваше да изпълним тази заповед”, заяви д-р Мария Рачева - управител на Комплексен онкологипен център - Велико Търново. 

Пробив в лечението на COVID-19

От здравното министерство са категорични, че тестовете за коронавирус не могат да са условие за прием или лечение. С казуси като тези се сблъсква и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

„Пациентите нямат задължение да доказват дали са носители на новия коронавирус като условие. Лечебните заведения нямат право да изискват плащане”, коментира тя.

В подобна ситуация изпадат мъж и бременната му съпруга. Жената преносва, а съветът на лекаря й е да постъпи за наблюдение в „Майчин дом".

„Отидохме на рецепция да се регистрира и оттам ни върнаха, защото без тест за COVID-19 не могат да я приемат - било задължително и политика на болницата”, казва той.

Проф. Кантарджиев: Слънцето и водата са врагове на коронавируса, морето е безопасно

Родилката  се подлага на изследването срещу 120 лева. От „Майчин дом" заявха за NOVA, че няма изискване пациентите да си правят PCR тест, за да влязат в болница и започват проверка по случая.

Според юристи дори това да е политика на болницата с цел превенция, изследването трябва да бъде за сметка на лечебноот заведение.

„Единствената хипотеза, при която пациент трябва да заплати, е ако той самия иска да бъде изследван”, каза Мария Шаркова.

Сигнали могат да се подават в Изпълнителна агенция „Медициснки надзор" и районните здравни каси.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК