Цели се дестабилизиране на държавата, смята главният прокурор

„Това, което виждам в последните дни, е генериране на постоянни скандали. За мен е ясно, че това е целенасочена, съзнателна стратегия”. Това коментира главният прокурор Иван Гешев. 

Той каза, че ако прокуратурата бъде сезирана, тя ще провери кой е авторът на снимките, появили се в някои медии, за които се твърди, че са от спалнята на премиера Бойко Борисов. Обвинител номер 1 каза, че засега няма информация дали прокурор вече се е самосезирал, но посочи, че прокуратурата не се притеснява да разследва, който и да е.  Според Гешев от скандалите ползи черпят най-богатите хора, към които прокуратурата се е насочила.

Според главния прокурор от скандалите през последните месеци имали интерес клиенти на прокуратурата, които разполагали с медиен, политически и финансов ресурс.  

Борисов: От днес ще спя с пистолет до главата. Радев ме следи с дрон (ВИДЕО)

„Принципното е, че ако се констатират някакви данни за извършено престъпление, за който и да е български гражданин – дали е премиер, дали е президент, олигарх, прокуратурата не се притеснява да действа по закона. Това, което виждам аз последните дни, е постоянни скандали. Аз не казвам тези неща дали са верни, или не. За мен е ясно, че това е стратегия – дестабилизиране на държавата, съответни избори, политическа конфигурация, която устройва Божков, Цветан Василев, Прокопиев и Донев”, коментира Гешев.

Обвинител номер едно беше категоричен: записът, за който се твърди, че е на премиера, ще бъде проверен, въпреки че целта на появата му е да се генерира пореден скандал. 

„Дали става въпрос за незаконно използвано специално разузнавателно средство, дали става въпрос за манипулиране на тези записи ... Но пак ви казвам - даваме лош, грозен сигнал към българските граждани. Превърнахме записването на лични разговори, на срещи, на какво ли още не в основен аргумент не в юридически казуси, а в политическата борба”, каза Гешев.  

Прокуратурата ще извърши проверка и на твърденията на Васил Божков.

„Ще проверят  дали твърдението му, че е дисидент и в Магурата е почнал като дисидент. Аз нямам спомен д-р Желю Желев или г-н Дертлиев да са почнали от Магурата, но това е негово твърдение. Прокуратурата е длъжна по закон да проверява всичко”, каза Гешев.

Главният прокурор е получил писмо със снимка, която е била простреляна с куршуми. Според Гешев това е нов опит за дестабилизация на институциите.  

„Аз съм много наясно с какво искам, какви са целите ми, какви ще са последствията не само за мен, а и за цялата прокуратура. Атаките, на които ще бъдат подложени колеги-прокурори и цялата прокуратура. Така че, който го е страх от вълци, не ходи в гората”, каза още Иван Гешев.

Повече информация около получените заплахи не бяха оповестени. 

В същото време в акция срещу битовата престъпност в Пловдив бяха арестувани 30 души.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.