„Призоваваме да се подготвим за Brexit без споразумение”, заяви председателят на ЕП Давид Сасоли

Европейският парламент призова на срещата на върха на ЕС общността да се подготви за окончателното излизане на Великобритания от Съюза без споразумение за свободна търговия. Това обяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли на онлайн пресконференция в Брюксел във видеоформат.

Нов опит за съживяване на преговорите между Европа и Великобритания

„Европейският парламент подкрепя постигането на споразумение, подкрепяме засилването на диалога. Но също така призоваваме да се подготвим за Brexit без споразумение, така че да знаем какво да правим, ако това се случи", каза той, цитиран от БГНЕС. И допълни: „Остава много малко време за постигане на споразумение и трябва да направим всичко възможно то да бъде постигнато".

В четвъртък Европейският парламент прие доклад по Brexit по време на онлайн сесия, в който отбеляза, че различията между Европейския съюз и Великобритания в преговорите за бъдещи отношения след напускането на тази държава от ЕС остават значителни. Той отбеляза, че „британската страна продължава със своя „избирателен подход". Европейският парламент изрази дълбока загриженост за „желанието на британското правителство да проведе диалог в онези области, които са в съответствие с британските интереси“. „Селективен подход за достъп до европейския пазар е неприемлив за ЕС“, се казва в доклада.

Великобритания се отказва от всякакви нови отсрочки по Brexit

Европейският парламент подчерта, че бъдещото споразумение следва да дефинира общи норми и стандарти, по-специално в области като опазване на околната среда, трудовото законодателство, стандартите за държавна помощ за бизнеса, както и да съдържа взаимно приемливи споразумения за риболов.

На 15 юни ЕС и Обединеното кралство не постигнаха пробив в следващия кръг от преговори, но направиха съвместно изявление, че процесът на преговори се нуждае от нов тласък за сключване и ратифициране на сделката до 31 декември 2020 г.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си