Освен това се обмисля и разширяването им

„Синя зона” в София и в неделя, а „Зелена” - и в събота. Предложението е на независимия общински съветник Борис Бонев. Подобни идеи имат и от Община София. Предвижда се и по-дълго работно време на зоните, както и разширението им в още квартали.

Според внесените предложения „Синята зона” в центъра на столицата трябва да обхваща много по-широк периметър от досегашния и да включва пространствата около НДК, Руски паметник, „Лъвов мост” и площад „Македония”. Основни аргументи са намаляването на праховото и шумово замърсяване, както и ограничаване на приходящите автомобили в центъра.

Обсъждат разширяването на „зелената" зона в София

С час по-дълго да е работното време на зоните в делнични дни - от 8:30 сутринта до 20:30 вечерта. Според общинския съветник Борис Бонев промяната ще улесни живеещите в центъра.

„Имаме стотици жалби от живущи, които казват, че когато се приберат от работа, не могат да намерят паркомясто, защото зоната е приключила”, обясни Борис Бонев.

Сред идеите му е и удължаване на „Синята зона” в събота - отново до 20:30 часа, а в неделя - до 18:00 часа.

Сред новите предложения е и въвеждане на платени „уикенд зони” на места, които хората посещават най-често събота и неделя.

„В рамките на 8 часа човек да може да паркира срещу заплащане в райони, като Панчаревското езеро, Банкя или природен парк „Витоша””, предлага Бонев.

Днес общински съветници от ГЕРБ също внесоха свои предложения за промени в наредбата за паркиране. В плана им има ново разширение на зелената зона в кварталите „Триадица” и „Слатина” и разширение на синята върху целия център.

„Към момента части от „Зелена зона”, които са гранични със „Синя зона” са доста проблемни, защото те просто са запълнени и посредством разширяването ще се въведе много повече ред”, смята Христиан Петров.

Предлага се и отпадане на винетния стикер за ползващите годишен абонамент, а проверката да е автоматична. В предложенията на съветниците от ГЕРБ също е заложено платено паркиране в „Зелена зона” да има и в събота, а в „Синя” - и в неделя.

Промените са подложени на обществено обсъждане и ще бъдат гласувани от общинските съветници в края на юли - в последния ден преди лятната им ваканция.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.