Поведението на мъж, който чакал в болницата, възмутило тях и техните близки

Лекари заплашват да напуснат Спешната помощ в Силистра. Причината - поредното агресивно отношение към медиците. След среднощен скандал последвали обиди и неприлични коментари в социалните мрежи. Медиците от Спешното отделение са готови да прекратят работата си, а звеното е на критичния минимум.

ОТНОВО АГРЕСИЯ СРЕЩУ ЛЕКАРИ: Пациент се нахвърли на медици от Спешна помощ (ВИДЕО)

Малко след полунощ баща води 4-годишното си дете в Спешното отделение на силистренската болница. Заради забавянето на дежурния лекар родителят започва да се държи предизвикателно. Всичко е заснето от охранителните камери.

„В понеделник малко след 12 часа, докато извършвахме дезинфекция, която е по-честа заради COVID-19, господин, който е чакал само 4 минути, започна да снима с телефон, да използва обидни думи и реплики и да се държи агресивно и крайно провокативно. Повиках охрана и полиция, които реагираха много бързо. Господинът обаче продължаваше да упражнява агресия. Това ни възмути, но не е единствен случай. На следващия ден видяхме публикации във Facebook, които възмутиха нас и нашите близки”, обясни д-р Бейти Насуф.

След случката бащата качва заснет от него видеоклип в социалните мрежи за това, което се е случило в болницата. Коментарите, които следват, са обидни за лекарите.

Младият лекар обясни, че медиците от отделението са готови да подадат оставка, но попита какво ще се случи с истински спешните случаи.

„Готови сме да напуснем, защото сме подложени на изключително стресови ситуации, на агресията спрямо нас. Нас не ни плаши работата, нито спешността. Искаме някой да ни чуе и нещо да се промени”, обясни негова колежка.

Мъж нападна дежурен лекар във Варна

„Ръководството на болницата е положило неимоверни усилия първо да ги убедим да останат да работят в България и още повече в Силистра. Тези млади хора специализират вече дефицитни специалности. Това са хората, които ще продължат нашата работа и ще помагат на хората в областта. За мен беше усилие да ги убедя да работят допълнително в Спешното отделение, въпреки че никой нямаше желание.  Поредният скандал е това, което толкова много ги наранява. За случая подадох сигнал в прокуратурата. Написах и отворено писмо до цялата общественост и питам кой ще им помогне при спешен случай”, коментира директорът на МБАЛ – Силистра д-р Даниела Костадинова.

 

 

Ако спешните лекари напуснат, това ще изправи Силистра пред криза за медици. Лекарите от болницата нямат задължение да поемат дежурства в Спешното и без тях отделението може да бъде закрито. Спешното отделение е единственото място, където се преглеждат пациенти 24 часа в денонощието – тъй като в Силистра няма Дежурен кабинет.

От болницата ще търсят вариант за организирането на Дежурен кабинет, които да поема част от пациентския поток. Опитите ни да се свържем с бащата не дадоха резултат.

Репортер: Деян Герговски

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.