От Спешна помощ всеки ден получават по няколко отказа от различни лечебни заведения за прием на пациенти с COVID-19

На фона на рекордния брой заразени, болници в София вече са изчерпали капацитета си и спират приема на пациенти с коронавирус, научи NOVA. От „Света Анна”, например, не могат да се грижат за  повече заразени.

СЛЕД ВЪЛНАТА ЗАРАЗЕНИ: Удължават извънредните мерки до 15 юли (ОБЗОР)

Оказва се, че от Спешна помощ всеки ден получават по няколко отказа от различни лечебни заведения за прием на пациенти с коронавирус. Причината в масовия случай е, че болниците вече са запълнени. Но тъй като броят им се мени, данните се актуализират по няколко пъти на ден, за да не се стига до ситуация, в която линейка обикаля с пациент от болница на болница. Наша справка пък показа, че на места вече приемат и извън капацитета си.

При капацитет от 35 места, в столичната  „Света Анна” спират приема на пациенти с коронавирус – вече са приели дори повече от капацитета си.

„Имаме 38 пациента и още 2-ма в реанимация. Тоест 40 човека. При положение, че капацитетът е изчерпан, те трябва да бъдат насочени към други лечебни заведения”, казва говорителят на болница „Света Анна” Антон Луков.

Затварят Министерството на финансите заради положителна проба за COVID-19

Най-често с този казус се сблъскват екипите от Спешна помощ, които казват – работят в синхрон добре с болниците, но се случва да бъдат върнати:

„Принципът е – пациентите се карат в най-близкото лечебно заведение, което има капацитета да окаже помощ за състоянието, в което е. Ако в този момент има запълнени места и няма възможност в това заведение, караме в следващото такова”, обяснява говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

Днес до обяд от Спешна помощ са се отзовали на 3 сигнала, свързани с коронавирус. И тримата пациенти са приети в болница. В същото време други болници са готови да увеличат приема при нужда.

Светът на тениса след положителните проби на Григор и Ноле

„Можем да увеличим малко капацитета, ако се наложи и естествено ни бъде разпоредено да го направим това”, казва директорът на 2-ра градска болница д-р Стефан Узунов.

Със същото предложение е и д-р Халил. Последните месеци са го научили от пръв поглед да определя дали болния е за домашно лечение или спешно се нуждае от помощ в болница.

„Когато прогресивно се увеличава задуха и кашлицата, трябва да се търси лекарската помощ”, казва д-р Халил.

Местата за болни от коронавирус са строго регламентирани и одобрени от РЗИ. От инспекцията в София днес ни не ни предоставиха официална информация колко свободни места за пациенти с коронавирус са останали в столицата.