НАСА ще присъди три награди на обща стойност 35 000 долара

Когато се отправят към естествения спътник на Земята в рамките на мисията "Артемида", планирана за 2024 г., астронавтите ще трябва да разполагат с по-компактна, ефикасна и съобразена с лунната гравитация тоалетна. Водено от тази идея, американското космическо управление НАСА отправи предизвикателство към обществеността за проекти за лунна тоалетна. Авторите на най-находчивите ще получат парична награда, съобщава БТА.

Първите космически туристи отлитат за Международната космическа станция през 2023 г.

НАСА ще присъди три награди на обща стойност 35 000 долара - от 20 000, 10 000 и 5000 долара, на изобретателите на система, която да бъде монтирана на лунохода, който през 2024 г. ще отведе двама астронавти на повърхността на естествения спътник на Земята.

Изискванията са тоалетната да е предназначена за мъже и за жени, да функционира както при слабата гравитация на Луната, така и в условията на микрогравитация в космоса, да заема не повече от 0,12 кубични метра и да не вдига по-силен шум от вентилацията в баня на Земята (60 децибела).

"Върджин галактик" и НАСА ще подготвят космически туристи

Едно от най-важните изисквания е тоалетната да позволява едновременно уриниране и дефекация, да събира литър урина и 500 грама екскременти (в това число и диария) и 114 грама менструална кръв на ден.

Тоалетната освен това трябва да може да се почиства за пет минути. Отпадъците трябва да се съхраняват вътре в нея или да се изхвърлят навън. В мисиите "Аполо", например, урината се изхвърля в космоса, където незабавно замръзва под формата на дъжд от искрящи ледени кристали, според описание на писателя Крейг Нелсън.

Крайният срок в съревнованието е 17 август, като бонус точки ще се присъждат за идеи за улавяне на повръщано, без да се налага членовете на екипажа да пъхат главата си в тоалетната.