Тя трябва да влезе в сила от 1 юли

ярката 60/40 ще действа до 30 септември. При необходимост може да остане в сила за някои сектори и до края на годината. За това се разбраха държавата, бизнесът и работодателите. Разширява се и обхватът на секторите, които могат да кандидатстват за помощта.

Акцентът ще е върху сезонните работници, както и върху заетите в сферата на туризма. Според това как върви летният сезон, за този сектор мярката може да продължи и след есента. Като най-вероятно ще прерасне в 80/20.

„В готовност сме при необходимост мярката да бъде удължена до края на годината. Но преди това искаме да видим икономическите показатели за третото тримесечие. Ако се наложи мярката да бъде удължавана, ще бъде по-таргетирана”, каза социалният министър Деница Сачева.

Работодателите от сектор „Туризъм” и „Пътнически превози” ще могат да кандидатстват освен за 60/40 и за компенсации от 290 лв. Новото е, че вече за помощ ще могат да подават документи и частни детски ясли и градини, както и учебни центрове. Средства обаче няма да се изплащат за служители в селското, горското и рибното стопанство, финансови и застрахователни дейности.

С приетите промени в мярката 60/40 отпада изискването работодателите да са платили данъци и осигуровки за 2020 година, с условието, че трябва да са ги декларирали като дължими. Условието е задълженията им към държавната хазна да са платени до 31 декември 2019 година. 

Тристранката се събира извънредно

И работодатели, и синдикати одобриха промените в мярката. 

„Всички работодателски организации подкрепиха проекта за постановление. Смятаме, че той значително разширява обхвата и ще спомогне за запазване на заетостта в следващите 3 до 6 месеца. Надяваме се от септември да започне възстановяване и ръст на заетостта. Имаме уверение, че ако това не се случи, ще се помисли за удължаване и по-ясно таргитиране на засегнатите сектори”, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

„Това постановление, което очакваме да влезе в сила от 1 юли, отчита всички направени предложения от март досега от работодателските организации. Направихме някои дребни предложения за корекции, като цяло всички работодателски организации подкрепиха това споразумение. То ще спомогне за запазване на заетостта и в подкрепа на компаниите. Другите мерки за подкрепа се забавиха значително”, заяви Велев.

„За нас е възлов моментът, както с работното място, така и с дохода, който в условията на кризата е много важен”, заяви Пламен Димитров, КНСБ. „Дали ще постигнем целта около 300 000 лица да запазят своята заетост, предстои да видим в следващите няколко месеца. Надяваме се на запазване на заетостта. България остава уникална държава – 100% запазване на дохода на работещите”, коментира още Димитров.

 

 

Деница Сачева  обясни, че към 25 юни общият брой на безработните е 277 160 души. За периода на извънредното положение до момента 78 568 души са намерили работа. Има нарастваща тенденция, в която повече хора намират работа, отколкото да губят. По около 2000 души на ден намират работа.

„Изплатените средства до момента по мярката 60/40 са 114,7 милиона лева с тях е запазена заетостта на 150 000 души”, каза Сачева. Очаква се плащанията да продължат, като в момента заявленията са за почти 290 000 души от почти 18 000 работодатели.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си