Темата коментира д-р Гергана Николова

"Заплащането на тестовете за коронавирус в доболничната помощ не трябва да тежи отново на пациента". Това каза в ефира на „Здравей, България” общопрактикуващият лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Гергана Николова.

Тя е категорична, че трябва да се определи начинът на заплащане на тези тестове при хората, които отиват при личните си лекари със симптоми на COVID-19. Според д-р Николова е добре да се изготви и списък със симптони, при които пациентът задължително трябва да се изследва за коронавирус.

БЛС с предложение: Да се правят PCR тестове за прием в болница

„Лекарят трябва да може да избере и какъв тест да се направи на болния. Не е задължително той при всички случаи да бъде PCR”, каза още д-р Николова.

От БЛС са категорични, че при прием в болница хората задължително трябва да се тестват, за да не се превръщат лечебните заведения в инкубатор на заразата.

„Очаква се да се покачат цените на клиничните пътеки за лечение на коронавирус”, съобщи още медикът.

Тя смята, че разхлабването на мерките е било необходимо, тъй като по време на изолацията много хора развили депресии и панически разстройства, а при някои от хронично болните се стигнало до тежки усложнения.

Целия разговор гледайте във видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.