Това съобщиха на брифинг в Министерство на здравеопазването

Властта връща част от мерките за борба с коронавируса у нас. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на пресконференция в Министерството на здравеопазването. 

ДРАСТИЧЕН СКОК: 240 са новите случаи на коронавирус

След заявката, че някои от ограниченията ще се върнат при повече от 200 заразени, в четвъртък броят на случаите премина този критичен праг.  След полунощ част от старите мерки влизат в сила.

Според анализите на здравното министерство в следващите дни случаите не само няма да намаляват,но дори ще се увеличават. Засега очакванията са тези рестрикции да дадат резултат,ако обаче това не се случи ще се стигне и до по-строги мерки предупреди Кирил Ананиев.

С нова заповед, която влиза в сила от 00.00 ч. на 10 юли,  не се разрешават посещенията на закрито в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения. Посещенията в тези обекти на открито се допускат при заетост до 50 % от общия капацитет на заведенията и при спазване на въведените противоепидемични мерки.

Не се разрешават групови празненства с присъствие над 30 души на открито и на закрито (в т.ч. сватби, балове, кръщенета и др.). Здравният министър разпорежда още всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, за всички възрастови групи, на открито и на закрито, да се провеждат без публика.

 

 

Последните промени в заповедта за противоепидемичните мерки касаят задълженията на държавните органи и институции за засилване на контрола в рамките на техните компетенции.

Всички останали мерки, въведени до момента в страната, остават в сила, подчерта министърът. А областните щабове ще могат да налагат и по-строги мерки в отделни населени места, ако това се налага.

Симеонов: Затварят дискотеките, стадионите - без публика

"Знаете, че отпаднаха много мерки. Това се случи заради желанието ни да върнем гражданите към нормалния начин на живот. Трябва да свикнем с коронавируса. Гласувахме доверие както на българските граждани, така и на институциите, които провеждат мероприятия. За съжаление, преминахме границата от 200 души. През следващите дни не очакваме броят на новозаразените да падне. Може да има тенденция и към увеличение. На тази база предложихме да възтановим част от мерките", поясни Ананиев.

 

Новите мерки ще бъдат в сила до второ нареждане. Здравният министър припомни, че извънредната епидемиологична обстановка е удължена до края на месеца. 

През последните дни тревога буди ситуацията на няколко места в страната. Най-много са заразените в Кюстендил, Смолян, София град и София област, Благоевград и Сливен. Затова и във видеоконферентна връзка областните управители получиха допълнителни инструкции от премиера и щаба.

„Вие, като областни управители, следите състоянието на болниците. Който иска по-строги мерки, събира си местния щаб, съответно носите отговорност, и преценява дали и как да се въвеждат контролните мерки”, заяви премиерът.

Дали предприетите мерки ще имат ефект, ще се види най-рано след седмица.

"Това не означава, че и този срок е краен. Наблюдаваме непрекъснато процеса. Взимайки тези мерки днес, ще очакваме конкретни резултати най-малко след седмица. На базата на анализа сметнахме, че тези мерки са достатъчни, за да спрем това, което се случва. Има ли рязък скок, възможно е да се приемат и по-тежки мерки. На този етап няма условие за такива", каза Ананиев.

 

 

Той е на мнение, че населението е повярвало, че всичко е отминало и е подценило ситуацията. Здравните власти предупреждават търговците и ресторантьорите, че стриктно ще се следи за спазване на мерките.

"Правим проверки в заведенията постоянно. Издадени са и много актове. Ще има контрол и той ще бъде много жесток. Ще се глобяват служители, които работят без маски. Ако дадено заведение допусне подобно нарушение два пъти, ще искаме затваряне на заведението", категоричен бе доц. д-р Ангел Кунчев. Той подчерта, че ако при проверка инспектори на РЗИ установят, че служител не спазва мерките, освен него, ще бъде глобен и работодателя му - за това, че не е организирал подходящи условия на труд. Сред най-големите нарушители се оказаха заведенията на столичната "Витошка".

 

Според министър Ананиев част от леглата в болниците, определени за лечение от COVID-19, са заети от пациенти, които могат да се лекуват и вкъщи.

"Въпреки увеличението на броя на вирусоносителите и хоспитализираните, нашите болници са готови да поемат дори и по-голямо натоварване. Ще направим така, че хората, които могат, да се лекуват вкъщи", каза той.

 

 

А за да не се претоварва болничната система, по-леките случаи вече ще бъдат насочвани за домашно лечение. В момента в болница се лекуват близо 500 души, а уверението на здравните власти, че засега системата е стабилна.

Относно заповедта за страните, за чиито граждани ще има задължителна карантина, Ананиев обясни, че тя в момента се подготвя и до дни ще бъде издадена. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК