Te настояват за преосмисляне на ограниченията

Недоволство заради забраните за провеждане на тържества с повече от 30 гости. Стотици младоженци отлагат сватби, а работещите в бранша четвърти месец са без доходи. Днес на много места имаше мълчалив протест.

За Назмие и Мустафа от хасковското село Долно Ботево най-щасливият ден се отлага вече три пъти от март насам. Последно сватбата им е насрочена за този уикенд, но два дни по-рано те все още не знаят дали ще успеят да се оженят. „Предстоеше в неделя сватбата в 12 часа - дневна, просто сме разстроени, един път отлагахме, втори път, вече трети път. Кошмар - направо кошмар”, сподели Мустафа.

 До тук отлагането на сватбата им струва близо 30 000 лева - сума, която са платили и няма да им бъде възстановена. А организаторите на тържества от 4 месеца са без доходи. „Повечето младоженци трябва в последния момент да си отложат сватбите. Проваля ти се всичко - декорация, организация, изненади - всичко това трябва да се плаща”, каза Таня Вълкова, собственик на сватбена агенция.

Връщат част от мерките срещу коронавируса (ВИДЕО)

 

 

„Ние влагаме от нашите оборотни средства да закупим нещо, което не можем да използваме, тъй като знаете сватбите са отменени”, обясни Теодор Тодоров, организатор на тържества

Текст: Така сватбените салони са принудени да стоят празни. най-неправилното нещо, което е прието и решено е от днеска за утре, сватбите се организират много дълго време, това не е да решиш да излезеш тази вечер на ресторант и да го отмениш”, разказа Метин Рашид, собственик на сватбен салон.

След мълчаливия си протест, представителите на сватбарския бранш в Хасково се срещнаха с областния кризисен щаб. По указание на националния щаб, местните служи могат да разрешат предвидените за този уикенд тържества. „Сега искаме от хората информация и да декларират - колко хора е капацитетът, колко хора са поканени и да декларират, че ще се спазват всички мерки - разстояние  и ще се носят предпазни средства”, обясни Соня Димитрова, директор на РЗИ – Хасково.

Така Назмие и Мустафа по изключение може да се оженят в неделя.

Репортер: Димитър Иванов

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си