Мария и Моника са сред първите, притекли се на помощ на пострадалите

Две момичета са първите, озовали се на място, секунди след катастрофата на АМ „Тракия”, отнела живота на петима души. За ужаса от първо лице разказват Моника и Мария.

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Две момичета са първите, помогнали на ранените при тежката катастрофа с тир

Минути, след като тирът с турска регистрация къса мантинелата, навлиза в насрещното и помита куп коли, Моника и Мария пътуват към Бургас. Двете момичета се прибират в родния си град.

„Просто спряхме колата в аварийното платно, сложихме си по една маска и тръгнахме натам. Отидохме, видяхме колите, видяхме целия ужас който се беше случил. и общо взето се втурнахме веднага. Видяхме, че е имало жертви”, разказва 23-годишната Моника.

Всъщност двете момичета са с медицинско образование, а касапницата на магистрала „Тракия” се оказва полеви тест за двете. Моника Димитрова е биолог. Специализирала е научна онкология, и към този момент работи в едно от отделенията на университетската болница „Куинс Медикъл Център” в Нотингам. Планира да учи за лекар. Мария Велкова пък скоро завършва медицина и възнамерява да специализира анестезиология и реанимация. От три години е сестра раниматор, а от скоро и лекар-стажант.

СЛЕД КАТАСТРОФАТА НА АМ „ТРАКИЯ”: Започва цялостна инспекция на мястото на инцидента

„Аз абсолютно не съм виждала нещо такова. Едно е да го видиш на работа, друго е да го видиш, когато се е случило и е много по-страшно. Със сигурност се изплаших, никога не съм виждала такава гледка, точно когато е станала. Беше си доста страшно и неприятно, просто трагедия”, споделя Моника.

„Може би ние минахме една минута, след като се беше случил инцидентът и още не бяха дошли линейки. Не ми е минавало през ум, че ще сме едни от първите, които ще спрат, за да помогнат с каквото могат. Честно казано, аз не мога да кажа, че медицински сме помогнали кой знае колко много, защото ние видяхме единия млад мъж, който беше в много тежко състояние. След нас дойде лекар, който също е пътувал. Щом разбрахме, че там има лекар, просто отидохме при момичето, което беше в по-добро състояние. Решихме, че на нея повече ще можем да помогнем”, разказва Мария.

И Моника, и Мария започват да търсят пулс, знак за живот и стигат до оцелялата млада жена, шофирала един от автомобилите. Спътникът ѝ за жалост вече не е жив.

Англичанин и семейство сред загиналите на "Тракия" (ОБЗОР)

„За жалост, починалите бяха повече от оцелелите. Ние решихме да се фокусираме към оцелялата жена, на която всъщност можехме адекватно да помогнем. Камионът имаше дим и след това просто се запали, докато ние бяхме точно до него. И изместихме тази жена от другата страна”, спомня си Моника.

Въпреки ужаса Моника и Мария запазват самообладание. Считат това за малък опит от дейността си в болничните отделения. И съжаляват единствено за животите, които не са успели да спасят. Миризмата на кръв и дим от запаления камион дълго остава в съзнанието им, дори след прибирането в родния Бургас. Двете са убедени, че човешкият живот няма цена. Но след преживения ужас, който не се учи от учебниците, Моника и Мария са убедени, че изборът им да спасяват животи е правилен.

Репортер: Елена Танева

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.