Катастрофата е предотвратена само защото член на корабния екипаж забелязал перископа на подводницата

Британска ядрена подводница е избегнала сблъсък с пътнически ферибот между Северна Ирландия и Шотландия, като катастрофата е предотвратена само защото член на корабния екипаж забелязал перископа й.

Фериботът Stena Superfast VII превозвал 215 пътници и 67 души екипаж. Той е пътувал между Белфаст и западния бряг на Шотландия, когато наблюдател забеляза перископа на подводницата наблизо, предава БГНЕС.

„Тогава дежурният предприел незабавни и ефективни действия, променяйки пътя на ферибота, за да избегне истински риск от сблъсък с подводницата", каза главният инспектор по морски произшествия Андрю Мол.

Подводницата, от военноморската база на Фаслейн западно от Глазгоу, провеждала по това време обучение по безопасност преди разгръщане, засекла и проследявала ферибота, включително със сонарни данни. Екипажът обаче не пресметнал колко близо е и вместо да отдръпне подводницата от ферибота, се обърнала към него и в един момент се разминали само на 250 метра.

„Екипът на контролната зала на подводницата е подценил скоростта на ферибота и разстоянието до него, в резултат на което са взети критични за безопасността решения въз основа на неточна информация“, казва Moл в изявление.

И допълни: „Въпреки че нямаше сблъсък, това беше третата авария или инцидент между гмуркана подводница на Кралския флот и надводен кораб за четири години, което представлява сериозен проблем".

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.