Там се провеждат демонстрации, част от обучението „Бриз” 2020

Напрежението от протестите се пренесе и в Бургас, преди старта на открития ден на военноморското учение „Бриз” 2020. Две групи протестиращи поискаха оставката на Румен Радев и тази на правителството. Те скандираха „Оставка”, имаше и плакати в подкрепа на двете страни.

„Много сме, ставаме все повече и нямаме намерение да търпим. Много добре знаете откъде тръгнаха големите протести - от прокуратурата в президентството”, посочи протестиращият Асен Бонджев.

Зрелищни демонстрации на военноморско учение „Бриз 2020” днес (ВИДЕО)

„Тук сме, защото сме пропити с любов към разединителя. На плаката ни пише: „Срам ни е от Румен Радев”, няма да го наричам дори президент”, обясни недоволстващ срещу държавния глава.

„Дошъл съм на военноморско учение. Докато съм на такива мероприятия не коментирам политически въпроси. Какво значи личността на този или онзи? Важното е държавата да е стабилна. Всичко останало са политически мераци”, бяха думите на Красимир Каракачанов.

Държавният глава днес не коментира актуалната политика. Около 11 часа напусна Фрегатата „Горди”, като беше качен на катер при засилени мерки за сигурност

 

 

Коментар обаче имаше от Красимир Каракачанов. Той обяви, че е необходим сериозен ремонт на кабинета. Не изключи дори вариант за нов министър-председател. "Възможно е, това е вариант. Аз вчера казах - с или без сегашния министър-председател. Но всичко това ще се коментира след вота на недоверие. Не е необходимо да се търси само персонална промяна, за да се харесаме на част от обществото, което протестира, а  трябва да се търси приоритизиране на съществуващата програма”, коментира вицепремиерът.

Той лично не вижда мотив за собствената си оставка, освен ако не бъде снето доверие от премиера или военните. „Ще я подам, ако тези хора ,които ръководя 3 години, командирите на видовете въоръжени сили, личния състав кажат,че не съм се справил като министър на отбраната.Ще я подам, ако ми бъде поискана било от коалиционния съвет, било от министър-председателят, било от партията, която ръководя. Оставка на ангро няма да подавам”, поясни той.

И прогнозира, че вотът на недоверие няма да мине. „Той няма да мине, но промени ще има. Трябва да има по-голяма чуваемост, към това, което обществото очаква”, коментира военният министър.

Репортер: Цеца Алексова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.