Мотивите са, че няма опасност обвиняемите да се укрият

Софийският районен съд реши четиримата обвиняеми за хулиганство с особена дързост и цинизъм да бъдат освободени от ареста с мерки за неотклонение парична гаранция. Размерът спрямо всеки да е съобразен с конкретно извършеното и данните за тях. 

Мотивите на съда са, че няма опасност обвиняемите да се укрият, ако не са с мярка "задържане под стража".

„Няма как да се твърди, че ако са на свобода, ще организират хора за протеста, защото няма доказателства, че това се е случвало. Само един от обвиняемите е осъждан, а другите са с чисто съдебно минало. Обвинението не се характеризира с висока степен на обществена опасност”, се казва още в мотивите на съда.

Гаранциите  на А. Бичев и И. Колев ще са по 1000 лв., а тези на Д. Георгиев и Л. Велков по 2000 и 1500лв.

Дейвид Георгиев е осъждан и настоящето деяние е извършено в изпитателен срок на предходното осъждане за шофиране след употреба на наркотици. Съдът го характеризира като по-опасна личност в сравнение с останалите трима. Но не е нужно да е с най-тежката мярка сега, се казва още в мотивите.

По-рано днес Софийска районна прокуратура внесе искане за мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо обвиняемите Л.В., Д.Г., И.К. и А.Б. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

СДВР: Провокатори взривиха две бомби, замеряха полицаите със стъклени бутилки (ВИДЕО+СНИМКИ)

Те са привлечени към наказателна отговорност  за това, че на 14 юли в София на пл. „Княз Александър I“ са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като на публично място хвърляли стъклени бутилки и метални кенчета срещу сградата на Народно събрание 2 и срещу служители на МВР, охраняващи мероприятието.

„Сред задържаните има криминално проявени и непълнолетни. Палитрата е широка. Именно между 21 и 22 часа, на площада, се сформират агресивни групи и картинката се променя”, заяви зам.-директорът на СДВР ст. Комисар Антон Златанов.

Ранени и арестувани при щурма на Партийния дом (ВИДЕО+СНИМКИ)

Деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост – по време на масов граждански протест, в обстановка отличаваща се с изключителна обществена чувствителност и изразено недоволство, като с действията си изразили абсолютно незачитане на правните норми, сочат от прокуратурата.

Малко след 22 часа снощи напрежението пред Министерския съвет ескалира. Запалени димки полетяха към сградата на Министерския съвет.

Последва призив полицията да свали предпазните шлемове. И те го направиха. А за да не се стигне до сблъсъци между органите на реда и протестиращите , част от  дошлите на площада застанаха пред кордона.

„Искам да поздравя тази част от протестиращите които проявиха разум и при оформянето на агресивна група протестиращи се разграничиха рязко от тях и подпомогнаха това да няма допълнителна ескалация на напрежението.  До такава не се стигна въпреки че полетяха доста бутилки”, добави зам.-директорът на СДВР Антон Златанов.

За осми пореден ден недоволните се събраха пред Президентството. Те продължават да настояват за оставка на правителството и на главния прокурор.

Протестиращи опитаха да щурмуват бившия Партиен дом (ВИДЕО+СНИМКИ)

За извършените от обвиняемите престъпления, законът предвижда наказание лишаване от свобода до пет години. Предвид високата обществена опасност на деянията и извършителите, на 15 юли 2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил обвиняемите да бъдат задържани за 72 часа. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.