Тези държави и по-рано са страдали от високо ниво на недостиг

Пандемията от коронавирус заплашва с продоволствена криза 27 държави в света, пише в съвместен доклад на Световната организация по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) и Световната продоволствена програма (WFP).

Пандемията е изострила вече съществуващото положение с глада в тези страни. В списъка са включени държави от различни региони – Азия, Централна Америка, Близкия Изток и Африка. Така наречените „горещи точки“ са изложени на висок риск от влошаване на продоволствената сигурност в близките месеци, включително и от увеличаване броя на лицата, страдащи от остър глад.

Тези държави и по-рано са страдали от високо ниво на недостиг на храни и остър глад заради различни обстоятелства и стресови фактори като икономически кризи, нестабилност, липса на сигурност, екстремни климатични явления, вредители по растенията и болести по животните.

В тази група държави са включени Афганистан, Бангладеш, Етиопия, Хаити, Сиера Леоне, Сомалия, Йемен и Зимбабве. Сега те се намират начело в класациите и понасят цялата тежест на пагубното въздействие на COVID-19 върху продоволствената система, която по време на здравната криза разпалва и гладна криза.

В доклада се описват четири причини, водещи до остра форма на липса на продоволствена безопасност: спад в нивото на заетост и възможност за доходи при ръст на цените на храните в много от „горещите точки“; прекъсвания, свързани с противодействия заради пандемия; рязък спад на държавните приходи; политическа нестабилност и разпалване на конфликти, подхранвани от пандемията.

В опит да се противопостави на тенденциите, ФАО обяви днес отново увеличение на необходимите помощи до 428,5 млн. долара в рамките на Глобалния план за хуманитарна реакция на ООН на пандемията от COVID-19.

Според генералния директор на организацията, ако се започне да се действа „сега и в нужните мащаби“, все още няма да бъде късно да се предотврати най-тежката от десетилетия продоволствена криза.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.