Недоволството срещу властта продължава

Петнадесети ден на протести срещу властта в България. Недоволстващите отново блокираха възлови места в София. Протести имаше и в други градове на страната.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Протестът в София днес започна в 17 часа, на фонтана до Президентството. Той е под надслов „Да защитим демокрацията". Исканията са оставка на премиера и главния прокурор, електронно и дистанционно гласуване, както и Велико Народно събрание за промяна в Конституцията. 

ПРОМЯНАТА: Пет министерски рокади (ВИДЕО)

Днес на дневен ред и сред протестиращите бяха рокадите в кабинета. „Протестът има едни искания и те не са се променили”, каза една от тях.

„Аз съм историк и ще направя едно сравнение - когато не успели да изчистят едни обори, те пуснали водата и всичко се измело”, коментира друга от демонстрантите.

„Мисля, че промените са козметични. Пак ще има протести. Не виждам смисъл от това да се сменят тези хора. Бойко Борисов  и главният прокурор трябва да се махнат”, заяви протестиращ.

 

 

Малко преди осем часа част от демонстрантите започнаха да хвърлят семки и бонбони пред сградата на Министерския съвет.

Снимка: Налия Герджикова, NOVA

След осем часа към протестиращите се присъедини и президентът Румен Радев. Той насърчи демонстрантите с ново "Мутри, вън!", изрази недоволство от направените днес рокади и поиска оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев.

 

 

Около 21:30 демонстранти блокираха няколко възлови места в София. Това бяха кръстовищата на "Орлов мост", "Лъвов мост", Попа, пл. "Македония", Халите, бул. "Фр. Нансен" и бул. "България", бул. "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий", паметника на Левски, ул. "Раковски" и бул. "Дондуков". Движението в тези райони беше временно спряно.

Протестът в столицата завърши без сериозни нарушения на обществения ред, съобщиха от МВР. 

Организаторите на протеста обявиха, че ще има и национален протест следващата сряда от 10 часа.

Радев насърчи протестите с ново "Мутри, вън!"

Антиправителствени протести имаше и в други градове в страната.

За протестиращите в Пловдив правителството е изчерпано. „Оставката на тези министри не е решение на проблема. Това е опит за едно политическо оцеляване на кабинета”, каза един от протестиращите там.

В Стара Загора протестиращите  блокираха за кратко няколко кръстовища в централната част на града. „Промените не означават, че нещо ще се промени. И Тодор Живков сменяше министри, но системата оставаше. Ние искаме смяна на системата”, заяви един от демонстрантите.

Протестиращите в Хасково преминаха през централните булеварди, като блокираха възлови кръстовища, както и изхода за Димитровград. „Системата е прогнила отвсякъде – корупция има на най-високо ниво. Докато в затворите няма политици, няма как да се променят нещата”, каза един от протестиращите в града.

Протест имаше и във Варна.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.