Енергийният министър опроверга слухове, че премиерът е одобрил подобни действия

Няма се извеждат от експлоатация пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви на брифинг енергийния министър Теменужка Петкова. 

Според нея някои медии са разпространили фалшиви новини свързани с това, че на последния Европейски съвет премиерът Бойко Борисов се е съгласил блоковете да бъдат спрени. 

По думите й подобни информации не само са фалшиви, но могат да бъдат и опасни. A отпуснатите 56 милиона евро са били отпуснати единствено и само за извеждането от експлоатация на блоковете от първи, втори, трети и четвърти блок на електроцентралата. 

 

 

„Това е една лъжа, манипулация и много сериозна фалшива новина, която е свързана с един от стратегическите ни обекти в нашата страна по отношение на енергетиката”, заяви Петкова.

„За тези, които имат къса памет и са забравили, искам само да припомня, че именно в двата кабинета на премиера Борисов - настоящия и предходния, успяхме успешно да изпълним проекта за удължаване срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” с още 30 години и по този начин гарантирахме енергийната сигурност на страната за десетилетия напред”, каза още тя.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.