Броят на регистрираните случаи прехвърли 11 000

284 са новите случаи на COVID-19 за изминалото денонощие. Направените през последните 24 часа PCR теста са  6 395. Това показват данните в Националната информационна система.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е както следва: Благоевград - 38; Бургас - 7; Варна - 21; Велико Търново - 3; Видин - 3; Враца - 1; Габрово - 8; Добрич - 29; Кърджали - 7; Кюстендил - 13; Монтана - 1; Пазарджик - 2; Перник - 3; Пловдив - 24; Русе - 33; Сливен - 4; Смолян - 2; София област - 3; София град - 73; Стара Загора - 3; Търговище - 3; Хасково - 2; Шумен - 1.

13 са смъртните случая от изминалото денонощие. С това общият брой на починалите в страната достигна 368. 

У нас към момента са потвърдени 11 155 случая на коронавирус, от които 4 816 са активни. Излекуваните лица са вече 5 971. 205 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.

Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 722. От тях 37 се намират в интензивни отделения и клиники.

Националната информационна система показва, че у нас с коронавирус са 664 медицински служители. Новите случаи, регистрирани през последните 24 часа, са 26. От тях 6 са установени при лекари, 11 при медицински сестри, три при санитари, два при фелдшери и четири при друг медицински персонал.

На този фон новият здравен министър направи тревожна прогноза.

„Възможно е да предстои и втора вълна”, заяви Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

Той обаче е категоричен – дори скоро да имаме ваксина, тя няма да е задължителна.

„Няма да влиза в никакви календари. Ние ще дадем възможност на всеки човек, който попада в рисковите групи и тези, които са извън рисковите при изявено желание да може да се постави тази ваксина”, заяви проф. Ангелов.

Междувременно епидемичната обстановка притесни здравните инспектори в Габрово, затова от там  препоръчаха носенето на маска и на открити пространства.

А в София едно от отделенията в Националната кардиологична болница затвори за 24 часа заради установен случай на болен лекар. От лечебното заведение уточниха за NOVA, че след дезинфекция секторът ще бъде отворен отново. От Столичното РЗИ все пак към този момент заявиха, че не се налага допълнително затягане на мерките в столицата.

„Добре е да припомним, че е редно да бъдат спазвани правилата. Основните са носене на маски, често миене на ръце, дезинфектант, да не се пипаме с мръсни ръце, да избягваме контакти с видимо болни хора”, заяви д-р Ирина Гайтаневска, началник отдел в СРЗИ.

Големият брой починали пък все повече тревожи лекарите, които припомнят -  универсално хапче  срещу коронавирус все още няма. Но вече има алгоритъм на лечение.

„Основен показател за влизане в болнично заведение, това е наличието на задух. Лекарствата в домашни условия са универсални, друг е въпросът, когато се постъпи в болница. Там вече имаме изследвания, вентилация”, обясни д-р Иван Колчаков, анестезиолог в УМБАЛ Софиямед.

Иначе към момента носенето на маска остава един от основните начини за предпазване. Вероятността да се предаде заразата, ако и болния и здравия носят маски е едва 1,5%. А за тези, които не носят нищо на лицето – процентът скача на 90.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.