Необикновените цели на българина Тихомир Димитров и силата на желанията

Само преди дни към Марс полетя петият марсоход на НАСА, за да търси живот на Червената планета. Наречен е „Постоянство” и е най-модерната технология, която американската агенция е изпращала на Марс.

Преди почти девет години НАСА изпрати на мисия предишния си роувър – „Кюриосити”. За един българин този период е време на драстичен обрат в живота му. Необикновени приключения и откриване на космически хоризонти.

Три ключови думи за развитието на човечеството – любопитство, постоянство и изобретателност. Ако преди девет години хората изпитваха любопитство и изпратиха в Космоса марсохода Curiosity, то сега е ред на постоянството. И не само – с този марсоход към Червената планета полита и експериментален хеликоптер, наречен „Изобретателност”.

„Това е най-смелата мечта - да намерим останки от извънземен живот на Червената планета. Това означава, че на две планети Земята и Марс ще сме намерили живот. Че не само на теория, но и на практика животът е навсякъде, където погледнем. Великият астроном Карл Сейгън казва, че „Вселената е твърде голяма, за да сме само ние в нея”. Затова трябва да вперим очи в Космоса и да открием къде се крият извънземните”, посочи Тихомир Димитров.

За него някой би казал, че има извънземни мечти и ще поразително прав. Но това, което го различава, е че той ги осъществява. За осем години животът му претърпява пълна трансформация – от служител в компания за компютърни игри става космически специалист. Всичко започва през 2012-та година, когато работи като графичен дизайнер.

„Прочетох в интернет новина, че огромен марсоход каца на Червената планета. Ставаше въпрос за марсохода „Кюриосити”, в превод на български „Любопитко”. Това подбуди моя интерес”, разказва Тихомир.

Той е толкова впечатлен от мащаба на това, което вижда, че любопитството го поглъща като черна дупка. Колкото повече чете, толкова повече иска да види. Три години по-късно съдбата решава, че е готов за най-голямото предизвикателство в живота му и се докосва до НАСА.

„През 2015 година получих стипендия и отидох в Щатите на програма, наречена „Космически науки”, споделя Тихомир.

Взема си три месеца неплатен отпуск и заминава за Охайо, САЩ, за да попадне в паралелна вселена. Там вижда всичките центрове на НАСА, докосва се до SpaceX - космическата империя на Илон Мъск и дори среща Рик Армстронг, син на Нийл Армстронг, първият астронавт, стъпил на Луната.

След като се връща в България прави рязък завой – напуска работа. Завършва две магистратури в областта на космическото инженерство и астрономията. По-късно сбъдва и една от мечтите си -  създава школата Space Academy за деца между 6 до 12 години, които искат да пораснат толкова големи, че да стигнат Космоса.

Уроците, които иска да предаде на малчуганите са: „Мечтайте! Във времето, в което живеем днес, може да постигнете всичко, което пожелаете, стига да учите”, смята Тихомир.

След като е осъществил една от мечтите си Тишо не е изгубил инерция, напротив. Сега е приет магистратура по аерокосмическо инженерство в Нидерландия – в петия по ранг университет по космическо инженерство.

Повече гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.