Изследователи установяват причините за промяната в ритъма на метаболизма

С проучване, чиито резултати са публикувани в сп. "Сайънс", екип под ръководството на д-р Мичъл Лазар, професор по диабет и метаболитни заболявания и директор на института за диабет, затлъстяване и метаболизъм в университета, хвърля светлина по темата.

Дженифър Лопес се показа без грим (СНИМКА)

"Вътрешните часовници в мозъка синхронизират часовниците на периферните тъкани и нестройността на тази система се свързва с метаболитната дисфункция", казва д-р Лазар.

"Как обаче околната среда и генетичните фактори контролират часовниците на периферните тъкани и дали съществува комуникация между часовниците на различните видове клетки до голяма степен е неизвестно".

Екипът на д-р Лазар създава нов модел, който целенасочено променя вътрешния часовник на хепатоцитите - основните чернодробни клетки. В резултат на това въздействие учените наблюдават натрупване на триглицериди в кръвта, които увеличават риска от сърдечни заболявания, диабет и сърдечни удари.

Меган Маркъл на 39: Херцогинята, която се отказа от кралския живот (ГАЛЕРИЯ)

За изненада на учените се оказва, че при препрограмирането на вътрешния часовник на хепатоцитите, се нарушава метаболизма и на други видове клетки в черния дроб.

Изследователите установяват, че и часовете на хранене, и синхронизирането на вътрешния часовник на черния дроб променят ритъма на метаболизма.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.