Това се отнася особено до хора с диабет и нарушения във въглехидратния метаболизъм

Диетолозите нееднократно ни убеждават в ползата от консумацията на прясно изцедени сокове. Те обаче може да се окажат вредни за организма, ако не се спазват някои основни правила, смятат експертите в областта на храненето.

Прясно изцеденият сок съдържа голямо количество фруктоза, чиято повишена употреба, подобно на бялата захар, може да бъде вредна за здравето. Това се отнася особено до хора с диабет и нарушения във въглехидратния метаболизъм.

Соковете освен това, са с повишено съдържание на хранителни киселини, които могат да доведат до ерозия на зъбния емайл. Въздействието върху зъбите след консумацията на сок е по-разрушително, отколкото яденето на плодове. За да се избегне това, след като пиете сок, е добре да изплакнете устата с вода. Заради високата киселинност не се препоръчва сокът да се пие на празен стомах, тъй като това може да доведе до раздразнение на лигавицата на стомаха.

Ако искате да пиете здравословен прясно изцеден сок, това трябва да стане в рамките на 15-20 минути след приготвянето му. Добре е да имате предвид, че много от витамините, съдържащи се в плодовете, се унищожават под въздействието на въздуха, промяната в температурата или при продължително съхранение.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.