Това съобщи кметът на града Бил де Блазио

Ню Йорк ще постави контролно-пропускателни пунктове на ключови пунктове за влизане в града, за да гарантира, че пътниците спазват карантинните изисквания на щата. Това съобщи кметът на града Бил де Блазио, предава БГНЕС.

Посетителите от 35 американски щата, включително Флорида и Тексас, в момента са длъжни да бъдат две седмици под карантина след влизането си в Ню Йорк в опит да ограничат разпространението на коронавирус.

Де Блазио заяви, че правоохранителните органи ще действат на контролно-пропускателни пунктове за регистрация на пътници на големите мостови и тунелни прелези в Голямата ябълка от четвъртък.

Пътуващите от САЩ, включени в списъка с карантина, ще трябва да попълнят здравна форма, която ще помогне на властите да проследят контакт в случай на инфекция.

Пристигащите на летищата в Ню Йорк вече трябва да са попълнили формуляра. Всеки, който откаже, подлежи на глоба в размер на 2 000 долара.

"Ню Йорк се бори срещу COVID-19, а нюйоркчаните показаха огромна дисциплина", каза Де Блазио.

"Няма да позволим усилената ни работа да отиде на вятъра и ще продължим да правим всичко възможно, за да запазим нюйоркчани здрави и сигурни", добави той.

COVID-19 е убил повече от 32 000 души в щата Ню Йорк, според университета „Джонс Хопкинс“. Градът беше епицентър на епидемията на Америка през март и април, но разпространението на вируса до голяма степен беше поставено под контрол, дори когато случаите нараснаха другаде в страната. Лицата, които нарушават карантината в Ню Йорк, могат да бъдат глобени с 10 000 долара.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.