Това съобщи премиерът Жан Кастекс

Забраната на събития с над 5000 участници заради коронавируса, обявена първоначално до края на август, се удължава до края на октомври. Това съобщи френският премиер Жан Кастекс и подчерта, че епидемиологичната обстановка в страната се е влошила, предадe БТА.

Той допълни, че иска да разшири максимално задължителното носене на маски на обществени места и предупреди за повишен риск от ново разрастване на епидемията. Кастекс предупреди, че епидемията, коствала живота на над 30 300 души във Франция, "се развива в лоша посока", с увеличаване на броя на заразените, отбелязва Ройтерс.

Броят на положителните тестове за вируса е нараснал от около 1000 на денонощие преди три седмици на около 2000 сега, каза премиерът при посещение в най-голямата болница в град Монпелие, Южна Франция. "Страната като цяло се очаква тази седмица да прехвърли определения от правителството "праг на бдителност" от 20 заразени на 100 000 жители", каза Кастекс.

Премиерът съобщи, че в 20-те най-големи града в страната ще се въведат нови ограничения, за да се намали повишаващият индекс на предаване на заразата. "Положението с тестването е повече от задоволително - седмично се правят над 600 000 теста, но все още има какво да се направи по отношение на хората със симптоми", изтъкна Кастекс."Ако не действаме колективно, се излагаме на повишен риск новият ръст на епидемията да стане трудно контролируем", предупреди той.

Премиерът обяви, че се засилва контролът върху спазването на правилата за предотвратяване на разпространението на вируса като цяло, като физическата дистанция и носенето на маски.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си