Това обяви председателят на парламента Цвета Караянчева

Парламентът се провали в опита да заседава извънредно. Депутатите щяха да обсъждат актуализация на бюджета и да изслушат премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Христо Терзийски. След два опита обаче кворум така и не се събра.

 

 

Технически установяването на кворума се извърши чрез подпис от всеки присъстващ в пленарната зала. Оказа се, че пултовете и таблото за регистрация са вече в новата зала в бившия Партиен дом. Нейното откриване предстои през септември.

Депутатите се събират на извънредно заседание

Допълнителните 20 минути за регистрация обаче не дадоха резултат. При първото преброяване бяха записани 78 човека. Това обяви председателят на парламента Цвета Караянчева. При второто преброяване броят им остана непроменен, което доведе до разпускане на заседанието.

 

Оказа се, че от ПГ на БСП, които са инициатори на извънредното заседание, са присъствали 62-ма депутати. Останалите 16 по неофициална информация са отстъствали заради планирани почивки или поради лични причини. Двама бяха депутатите от ГЕРБ, 13 от ДПС и един от ВОЛЯ.

 

 

От ВМРО заявиха в официална позиция, че няма да се явят в Народното събрание. Причините били много, но основната е, че не желаят да бъдат "фон във вътрешнопартийните битки за избор на лидер в БСП". 

 

 

"За нас властта не е самоцел, но няма и да бъдем статисти във вътрешните борби на БСП и Нинова и в битките на т. нар. олигарси с властта. За нас мандатът в това Народно събрание ще бъде изпълнен едва тогава, когато нашите основни приоритети бъдат реализирани", се казва още в позиция на народните представители от ВМРО.

Преди началото на заседанието, парламентарната група на БСП проведе собствено заседани, на което, по информация на NOVA, част от депутатите са поискали лидерът Корнелия Нинова да се оттегли до провеждането на изборите за лидер на БСП през септември. А дали Нинова и съпартийците й ще поискат второ извънредно заседание, престои да стане ясно.

 

Репортери: Таня Иванова, Ивелина Николова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.