Вярно ли е, че едните са по-креативни от другите?

Вероятно всеки е запознат с теорията, че хората, които пишат с лява ръка, са по-креативни, имат по-богато въображение и се осланят повече на емоциите си, защото са с по-развито дясно полукълбо на мозъка.

Според същата теория, хората, които пишат с дясна ръка, използват повече лявото мозъчно полукълбо, са по-рационални, имат по-развито логическо мислене и се справят по-добре в точните науки.

Хари и Меган си купиха имение за 8 млн. паунда в Калифорния (СНИМКА)

Според енциклопедия Британика обаче съществуването на дясномислещи и лявомислещи хора е мит.

По последни изследвания, с помощта на технология, която изобразява активните части от мозъка, не са открити доказателства за ляво и дясно мислещи хора.

Един от пунктовете, по които теорията за творческите лявомислещи и логичните дясномислещи хора се проваля, е фактът, че се опитва да обясни твърде неясни и комплексни мозъчни дейности.

Математическото мислене например е посочено като свързано с логиката и съответно позиционирано в лявата половина на мозъка. Математиката обаче е в основите си творчески процес, освен че изисква и логическо мислене.

Пускат сериал за живота на принцеса Даяна

По същия начин творчеството не е просто плод не необуздана емоция. За създаването на някои произведения е необходима точна и прецизна мисъл.

Затова и ръката, която използваме по-често в ежедневието си, няма връзка с талантите, които притежаваме и начина ни на мислене, но определено е още един признак, по-който да се разграничаваме и идентифицираме.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.