Коментар на изпълнителния директор на фирмата, доставила машините за гласуване за европейските избори

Машинният вот за редовните избори през март догодина е възможен, ако Централната избирателна комисия обяви обществена поръчка в началото на следващия месец. Това заяви Веселин Тодоров - директор на фирмата, доставила машини за евроизборите.

По думите му, ако остане в сила текстът в Изборния кодекс, според който машини ще има във всички секции с над 300 избиратели, то ще ни трябват между 11 и 15 000 устройства. Цената им варира между 4 и 5 000 лева за една машина.

„За да се случи това обаче за следващите избори е добре ЦИК вече да пусне поръчка, за да има време да бъдат изработени и доставени до България, независимо дали се продават на държавата или се дават под наем”, посочи още той.

По думите му процедурата за осигуряване на машините трае около 5-6 месеца. „Ако поръчката се пусне в началото на септември, има време нещата да се случат до март. Има и по-бърза процедура, стига ЦИК да не изчаква насрочването на изборите, което става два месеца преди тях. За два месеца няма как да се осигури машинно гласуване”, обясни Тодоров.

„Дори обаче при предсрочни избори би могло да има добре организиран машинен вот”, каза още той. И допълни: „Всички предложения в парламента не променят параметрите на обществената поръчка. Дали ще има паралелно хартиено гласуване и машинно гласуване, това с нищо не променя процедурата, вида машини, начина на работа. Единственото, ако парламентът реши да премахне машинния вот или драстично да ореже броя на секциите с машини, би имало значение за ЦИК да промени параметрите на поръчката”.

Още по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.