Това стана ясно след среща с министъра на образованието

Засега родителите няма да имат правото да избират дали децата им да учат дистанционно. Това стана ясно след среща с министъра на образованието.  Дотук се стигна, след като родители се обединиха с искане сами да определят формата на обучение на детето си, след старта на новата учебна година.

Повод за недоволството на родителите е решението на просветното ведомство учебната година да започне присъствено за всички ученици. А дистанционното обучение да е вариант само за деца с хронични заболявания или в случай на коронавирус в класа.

Ще се върнат ли на училище децата с хронични заболявания?

Ива е от родителите, които държат детето й да не се връща в класната стая наесен.

„Имаме рискови хора в моето семейство, включително и аз. И това е най-добрият вариант. След като сме взели това решение, значи сме наясно какво ни чака, че трябва да сме изцяло отдадени, трябва може би да напуснем работа, но сме готови на тези стъпки в името на здравето на децата”, заявява Ива Недялкова.

Петицията „За провеждане на онлайн учебна година във време на пандемия" досега е събрала над 2 000 подписа.

Какви ще са правилата през новата учебна година?

На срещата присъстваха и родители от другия лагер - тези, които държат децата да се върнат в класните стаи от септември. Техните опасения са, че онлайн децата не могат да усвоят качествено материала.

„Учениците традиционно не обичат да ходят много на училище и с дистанционното обучение има възможности за злоупотреба. Никой не може да даде гаранция, че едно дете ще стои пред компютъра през учебните часове”, смята Михаела Божанкова.

От просветното министерство посочват, че основен проблем онлайн уроците да са по избор на родителя е липсата на достатъчно учители, които да поемат учениците и в двете форми на обучение.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.