Тържествата на Шипка преминаха под патронажа на президента

Честването на 143-тата годишнина от Шипченската епопея  мина под знака на  политическата криза в страната. От историческия връх, президентът Румен Радев настоя, че българският  парламент е дискредитиран и затова не трябва да се занимава с промени в конституцията.

В същото време стана ясно, че ГЕРБ започва консултации във вторник с другите политически сили, за да търси подкрепа за свикване на велико народно събрание и промени в Конституцията.

СНИМКИ ОТ ПРАЗНИКА ВИЖТЕ ТУК 

 

 

В деня на 143-тата годишнина от Шипченската епопея се проведоха чествания на връх Свети Никола, въпреки отмяната на официалните събития.

Имаше напрежение между поддръжници и противници на президента Радев. За втори път, след 3 март, Държавния глава присъства и държа реч на Шипка, въпреки отмяна на официалните чествания  заради пандемията. Още преди да изкачи 800-те стъпала към върха, Румен Радев  коментира поисканите от управляващите промени в Конституцията. „Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз. Опитва се да скрие чекмеджетата, записите, беззаконията, рекета, зад неграмотните брътвежи за нова Конституция. И днешния арламент е дискредитиран. Трябва да е ясно, че пътят към конституционни промени минава през оставка на правителството и главния прокурор”, коментира Радев.

Той уточни, че честванията на върха са организирани по гражданска инициатива. А отмяната на официалната програма била само с цел той да не говори.

По пътя към върха за кратко се стиган до напрежение между поддръжници на Румен Радев и негови противници, които не бяха пуснати. В словото си президента отбеляза историческото значение на августовските боеве на Шипка преди 143 години. „Опълченци и възрожденци възкресиха отечество. С този дух, вяра и единение ще успеем и всички ние – техните потомци, които днес се борим за една свободна и справедлива България. Поклон пред героите. Да живее България”, допълни държавният глава.

След поднасянето на венци и цветя се стигна до безпрецедентна ситуация. Четирима мъже и една жена се възползваха от факта, че входът за Паметника е свободен и се барикадираха на покрива, откъдето спуснаха транспарант. След 30 минути полицията изведе протестиращите. „Съжалявам,ч е това се случи. Извинявам се на всички, които станаха свидетели на този вандалски акт. И за съжаление, след като в началото на 50-те години му е била сложена петолъчка, за втори път Паметника е поруган по един абсолютно недопустим начин”, каза Чавдар Ангелов, директор на Паметника.

През 2020 година се навършват и 86 години от издигането на Паметника на Свободата.

По повод празника Корнелия Нинова публикува пост във Facebook, който гласи следното: „Шипка е най-високият връх на българското достойнство. Винаги, когато изкачвам стълбите към върха, изпитвам гордост, че съм българка. Тук са събрани в едно жаждата за свобода, смелостта, любовта към Отечеството и саможертвата в името на България. Поклон пред подвига на българските опълченци и руските войни, загинали в Руско-турската Освободителна война. Нашият дълг към тях е да пазим свободата си всеки ден“.

Как ще протекат честванията на Шипченската епопея в условията на пандемия?

Вижте цялото слово на президента:

Скъпи сънародници,

Скъпи българи,

143 години България цяла гледа Шипка с преклонение. И днес хиляди изкачихте този връх, за да докажете, че достойнството стои по-високо от страха и забраните.

Родината възкръсна на картата на Европа благодарение на победата на Русия над Османската империя. Но именно тук, в августовския зной на 1877 година нашите опълченци доказаха, че народът ни заслужава свободата си.

„Шепата спартанци“, които ще отрежат пътя на аскера към Северна България, са наши сънародници от Русия, днешна Украйна и Молдова, от Румъния и Сърбия. Хъшове, бежанци от въстанията и емигранти от поробена България. Някои дори не са виждали Родината, за която ще дадат живота си.

Тези поборници за свободата не се питаха дали има смисъл да се борят?

Те не се убеждаваха един другиго, че всяко усилие е обречено, както често правим днес.

Тях не ги блазнеше удобството да бъдат зрители на националната история. Да изчакат събитията. Да четат вестници и да спорят в кръчми и кафенета.

Пет века не изтриха тяхното самочувствие на достойни българи и те не чакаха да чуят какво мислят Великите сили за свободата българска. Нито разчитаха на тях.

Те не се надяваха на никакви привилегии и облаги, а някои доживяха дните си в мизерия.

Вековете на робството не угасиха вярата им, че е възможна свободна и справедлива България.

Нашите опълченци не се криеха зад гърба на могъщата армия на Царя Освободител, в очакване тя да донесе тяхната свобода. По тези скали, по тези урви, те воюваха и умираха, отдавайки живота си, но никога не се предадоха. Воюваха и умираха, за да докажат, че народът ни е достоен за свободата и  платиха  с живота си за тази свобода.

С този несломим дух, с тази вяра в собствените сили, с това единение в делото опълченци и възрожденци възкресиха Отечеството.

С този дух, вяра и единение ще успеем и всички ние, техните потомци, които днес се борим за една свободна и справедлива България!

Поклон пред героите!

Да живее България!

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.