Вижте кои продукти е добре да минат през термична обработка преди да ги консумираме

В днешно време консумацията на сурови храни се е увеличила. Много хора препоръчват зеленчуците да се консумират сурови, но трябва да бъдем изключително внимателни, тъй като някои от тях може да доведат до сериозни здравословни проблеми.

Вестник „Сабах”, цитиран от БГНЕС, публикува препоръките на експерти относно храните, които трябва да бъдат избягвани в суров вид.

Какво трябва да знаем за Е-тата в храните?

1. Не е хубаво да се ядат колбаси, които не са преминали през термична обработка. Такива продукти може да съдържат листерия - опасна бактерия, водеща до нарушения в храносмилателната система, която може да причини отравяне.

2. Суровият боб също съдържа вредни токсични вещества. Специалистите препоръчват да се обръща специално внимание на червения боб и той да бъде добре сварен, тъй като съдържащите се в него токсини едва тогава стават напълно безопасни.

Диетолози: Внимавайте със студените чай и кафе

3. Суровите скариди също не се препоръчват, тъй като често се отглеждат в изкуствени условия и може да са се хранили с добавени към водата антибиотици, пестициди и фунгициди. Освен това е възможно да са използвани различни химически добавки, особено хлор.

Разкриха коя е най-полезната за сърцето храна

4. Бамбуковите стръкове се ползват много в азиатската кухня, но суровият бамбук съдържа цианогенни гликозиди, така че трябва да се консумира след термична обработка.

5. Не се препоръчва също консумацията на сурови продукти като бадеми, гъби и ревен, като за последния трябва да се помни, че единствено стъблата му са годни за ядене. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.