На медика е повдигнато обвинение за измама в особено големи размери

Прокуратура и полицията в Пловдив разкриха схема за източване на фонд "Държавно обществено осигуряване" към Националния осигурителен институт. Престъплението е извършено чрез съставянето на болнични листове с невярно съдържание. Фалшивите документи са издавани от лекарска комисия. По случая има задържани.   

Недостиг на медици в Инфекциозната болница в Пловдив

Лекар и собственик на фирма, източили крупна сума от Националния осигурителен институт (НОИ) с фалшиви болнични, са разкрити при операция на Икономическа полиция в Пловдив. За 1 година са извадени 117 болнични и са изплатени болнични в размер на 76 000 лева. Единият от обвиняемите е регистрирал фирма в Харманли, като целта на създаването й е да се използват служители за източване на НОИ. Назначил е на трудов договор 10 човека, на които е обещал високо заплащане. След това бизнесменът се срещнал с лекар от Пловдив, който е шеф на ортопедична лекарска комисия.

"Упражняван е т.нар. болничен туризъм, тъй като фирмата е в Харманли, пациентите - от различни градове в страната, прегледите са в Пловдив, а болничните листове са носени в София", обясни наблюдаващият прокурор. Според свидетели по делото, цялата дейност на въпросната ортопедична комисия е под въпрос. "В случая е по-трудно да си изкараш карта за градския транспорт, отколкото болничен", коментира прокурорът. Предприемачът , който е упражнявал професията "болен", е получил 53 900 лева под формата на болнични. Сумата, преведена към работниците е 76 000 лева. Всички тези пари са били преведени по микросметки, а след това той ги превеждал в собствената си сметка. Фирмата дължи 60 000 лева към фонда за социално осигуряване.

Увеличават парите за клиничните пътеки и цените на медицинските дейности (ВИДЕО)

Повдигнато е обвинение към лекаря за измама в особено големи размери. Наложена му е мярка за неотклонение "гаранция" от 30 000 лева. Лекарят и бизнесменът ще бъдат обвинени за издаване на документи с невярно съдържание. На всички са извадени болнични листове за максимален период от време, а именно 180 дни.

Полицията е направила претърсвания на 1 адрес в Пазарджик и 4 в Пловдив. Иззети са медицински документи и компютърни конфигурации. Обвиненият в злоупотреби д-р Георги Кръстев не беше открит за коментар. Негови колеги от ДКЦ-1 в Пловдив не вярват, че е възможно той да участва в подобна схема.

„Д-р Кръстев помага на кой ли не пък камо ли такива работи, не мога да го допусна. Заставам зад него, просто той е душа човек”, каза д-р Румен Ситников.

Лекарят е освободен от ареста срещу парична гаранция от 30 хиляди лева, а собственикът на фиктивната фирма се издирва. Наказанието за това престъпление е от 3 до 15 години затвор, конфискация на имущество и лишаване от права.

Цялата информация по случая бе представена на брифинг пред журналисти в Пловдив от заместник-районния прокурор на Пловдив Румяна Зайкова – Калеева, шефа на МВР-Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев и Димитър Пехливанов, прокурор от Районна прокуратура - Пловдив.

Репортер: Илиян Велков

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.