Независимите депутати имали нужда от повече време, за да се запознаят с проекта на управляващата партия

Първият кръг от консултациите за свикването на Велико народно събрание и промени в Конституцията вече е факт. Управляващите от ГЕРБ проведоха срещи с колегите си в коалицията - ВМРО и НФСБ. Подкрепата им за инициативата обаче се оказва под определни условия.Евентуалната им подкрепа засега остава под условие. БСП категорично отказват да седнат на масата с управляващите. Разговорите с ДПС, ВОЛЯ и независимите депутати предстоят.

Марешки: Имаме информация, че БСП ще подкрепи свикването на ВНС

След срещата с ВМРО стана ясно, че е договорена принципна подкрепа.  Малко по-късно, от партията на Красимир Каракачанов поставиха условията си  – подкрепа ще има, само когато се приемат и техните 6 предложения, сред които образователен ценз при гласуване, връщане на наборната служба и повече правомощия за президента. Заявка за цената на подкепата беше направена още на брифинга с ГЕРБ.

 

 

"Предложението ни за Конституция търпи правно-техническа корекция. Проектът, който бяхме депозирали първоначално в Народното събрание, бе за да имаме основа да предизвикаме останалите партии за дискусия", обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

„Имаме принципно съгласие от ВМРО за свикване на ВНС и процедура по изработване на нова Конституция. Приехме предложението на ВМРО да се напише преамбюл на основните принципи, по които функционира българската държава. Искаме до 2 септември да стартираме процедурата”, обясни още Дариткова.

Валентин Касабов: Неприемливо е увеличаване на правомощията на президента

Дали от ГЕРБ обаче са склонни на преговори по другите 6 точки, извън преамбюла, не стана ясно. По-категорична зелена светлина за промените дадоха от НФСБ. Една от идеите на НФСБ, която е сложена на масата - песния в размер на 70 процента от минималната работна заплата. 

Предстои събирането на 120 подписа за внасянето на проекта за нова Конституция и свикването на Велико народно събрание.

От ГЕРБ заявиха, че не бързат и всички техни действия са отговор на обществените искания.

„Дискутирахме и принципа, по който търсим решение и отговор на очакванията, а именно - с промяна на основния закон", каза Дариткова.

Сачева: Резервен премиер от ГЕРБ са медийни спекулации

„ВМРО винаги е заявявало, че е необходимо свикване на ВНС и нова Конституция, която да заличи липсата на гъвкавост в институциите и прекалено посредствената връзка с народа. И да направи Конституцията по-адекватна на настоящите обществени реалности. Гледаме с надежда на варианта за свикване на ВНС. Не можем да не подкрепим инициативата на ГЕРБ. Има обаче много детайли, които за нас е важно да намерят място в Конституцията”, заяви Искрен Веселинов от ВМРО.

„Радвам се, че разговорите бяха изключително конструктивни. Колегите заявиха, че имат волята да подкрепят нашето предложение за събиране на 120 подписа за стартиране на процедура за ВНС и нова Конституция", обяви председателят на НС Цвета Караянчева.

Николай Младенов: Наистина имаме нужда от рестарт на политическата ни система

„Това е само първата стъпка - изразена политическа воля. Оттук нататък, след 2 септември, ще стартираме един период, в който ще бъдат разгледани всички предложения, защото всяка една парламентарна група ще има такива. Отново уточнихме, че в нашия проект ще има технически корекции”, обясни Караянчева. И допълни: „Радвам се, че днес с колегите от НФСБ имахме изключително конструктивен  диалог и можем да кажем, че имаме съгласие за подкрепа от тяхна страна”.

„Разговорите тепърва предстоят с изчистването на забележките, които имаме, както и с нашите предложения. Предполагам, че още на 2 септември ще успеем да внесем проекта в деловодството на НС”, заяви Валентин Касабов от НФСБ.

Марияна Николова: Един основен закон не може да бъде статичен (ВИДЕО)

„Събирането на 120 подписа е първата стъпка. След това предстои голямата задача - да спечелим подкрепата на 160 народни представители, за да се реализира този проект на нова Конституция чрез свикване на ВНС, което означава, че трябва да се обърне внимание на всички предложения", каза Борис Ячев от НФСБ.

Третата серия консултации за деня се провали. Независимите депутати имали нужда от още време да мислят, за да положат подписите си за стартиране на процедурата.

След финала на днешните разговори - как изглежда политическата сметка?

ГЕРБ с техните 95 депутати се нуждаят от 25 души, за да внесат в зала искането си за старт на процедурата за Велико народно събрание и нова Конституция.

Ако подкрепа, макар и под условие, от ВМРО и НФСБ стане факт, това прави общо 116 гласа. Дали ще бъдат намерени още 4, зависи от предстоящите разговори с независимите и ВОЛЯ.

Вторият праг за преодоляване обаче, изисква 160 гласа. Само с толкова гласували „За” ще може да бъдат свикани избори за Велико народно събрание. Вече е ясно, че БСП са извън тези сметки. Така ГЕРБ ще трябва да убедят за подкрепа абсолютно всички други парламентарни партии и независими народни представители.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.