Лидерът на левицата участва в дискусия с депутати на БСП от Седмото Велико народно събрание

БСП категорично няма да подкрепи идеята за нова Конституция и няма да участва в консултациите на ГЕРБ. Това потвърди отново председателят на партията Корнелия Нинова. Тя определи  като лъжа информацията на Веселин  Марешки, че се е срещала с посланик на западна държава, който е променил решението й. 

"Няма да участваме в преговори за Конституцията, няма да даваме подписи за тези 120, необходими за внасяне на законопроекта и няма да подкрепим с гласове тези необходими 160, за да се свика Велико народно събрание", заяви тя.

Менда Стоянова за Конституцията и ВНС: Тепърва предстоят разговорите по същество

„Категорични сме, че този парламент и това правителство са изчерпани. На финала на този мандат, без сериозно обществено доверие, не може да обсъжда и решава този въпрос“, смята Нинова.

Лидерът на левицата обяви, че от партията се противопоставят още срещу премахването на преамбюла в основния закон от проекта, изготвен от ГЕРБ, където е записано, че България е демократична, социална и правова държава.

НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ: ГЕРБ на консултации с ВМРО и НФСБ (ОБЗОР)

„Това не е промяна на модела, който се очаква от обществото, а подмяна на въпроса, за да се печели време от управляващите. Няма да станем съучастници в този процес“, категорична бе Корнелия Нинова, която увери, че парламентарната група на партията ѝ е абсолютно консолидирана по темата.

Нинова опроверга думите на лидера на „Воля“ Веселин Марешки, според когото тя е провела среща с посланик на западна държава в София, на която е променила позицията си по темата. „Категорично не! Никой не ме е канил, не съм се срещала с никого“, заяви тя.

Марешки: Имаме информация, че БСП ще подкрепи свикването на ВНС

Според нея провелите се политически консултации между партиите в управляващата коалиция за промени в основния закон са по-скоро преговори, защото на тях „Обединени патриоти“ са поставили ясни условия. „Или ще приемете нашите предложения, или няма да дадем подписи. ГЕРБ, по същество, не приемат някои предложения и не биха ги подкрепили, но биха направили компромис, само и само да има подписи“, смята Корнелия Нинова.

Лидерът на левицата участва в дискусия с депутати на БСП от Седмото Велико народно събрание, участвали в изработването и приемането на сега действащата Конституция, които също категорично се противопоставиха на идеята за промени в нея: „Категорично се противопоставяме на опитите на ГЕРБ и присъдружните им организации да заличат действащата българска Конституция“, написаха те в обща декларация, където още призоваха „всички отговорни политически сили да не легитимират този опасен процес на конституционна самодейност“.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.